blog

Coronavirus en technologie: 828 diploma’s op de blockchain van cryptocurrency ICX

By 25 april 2020No Comments

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Veel landen zijn in lockdown, waardoor mensen genoodzaakt zijn om thuis te werken of te studeren. Gelukkig biedt de technologie van tegenwoordig daar voldoende infrastructuur voor. Je kan bijvoorbeeld makkelijk overleggen met je collega’s of je studiegenoten door te videobellen. Maar ook de blockchaintechnologie kan van nut zijn tijdens deze pandemie.

Diploma’s op de blockchain

Zo deelde een universiteit in Zuid-Korea al in februari diploma’s uit via de blockchain. Omdat de afstudeerceremonie toen niet door kon gaan, kregen 828 afgestudeerden van de Pohang University of Science and Technology een QR-code met een link naar hun blockchain-beveilgde diploma.

Een woordvoerder van de universiteit vertelde dit aan de Koreaanse pers: “In de nasleep van het nieuwe coronavirus is het onmogelijk om het afstuderen op tijd te houden, dus zelfs als een student niet naar school gaat en een diploma ontvangt, kan hij of zij een digitaal diploma behalen dat wordt beveiligd door blockchain-technologie.”

De diploma’s worden verwerkt op de blockchain van ICONLOOP, een blockchainproject van Zuid-Koreaanse makelarij.  Na het afstuderen wordt het diploma van de student vastgelegd op de blockchain. Dit diploma is achteraf niet meer te veranderen. Dat kan fraude voorkomen, bijvoorbeeld door mensen die claimen op de universiteit te hebben gestudeerd terwijl ze dit niet gedaan hebben. Alles staat geregistreerd op de blockchain van ICONLOOP.

De bijbehorende cryptomunt is ICX, deze staat al geruime tijd in de top 50 op het gebied van totale marktwaarde.

In Zuid-Korea hanteert de overheid overigens geen streng lockdown-beleid, zoals dat in veel Europese landen wel het geval is. In plaats daarvan wordt er veel getest, en wordt er met behulp van apps in de gaten gehouden wie contact heeft gehad met wie.

Blockchaintechnologie in onderwijs steeds meer in trek

Een voorstander van blockchain-diploma’s en certificaten is John Domingue, directeur van de Knowledge Media Institute bij de Open University. Dat is de grootste universiteit voor bachelorstudenten van het Verenigd Koninkrijk. Domingue: “Er is al decentralisatie gaande bij de Open University. Voor ons is het een logische stap om te zeggen: ‘Oké, als we de Open University vandaag opnieuw zouden uitvinden, zou blockchain goed passen bij onze gedecentraliseerde aanpak’.”

Leave a Reply