blog

Britse universiteit maakt coronaviruscertificaten op blockchain

By 26 april 2020No Comments

De Birmingham City University is een proef begonnen voor een door blockchain aangedreven certificaat om toeleveringsketens te beschermen tegen het coronavirus.

Supply chain volledig volgen

Birmingham City University (BCU) en het non-profit Center for Citizenship, Enterprise and Governance (CCEG) zijn begonnen met het testen van het Сoronavirus Сlearance Сertificate (CCC), gebouwd op het Seratio blockchain-platform.

“Het certificaat bevestigt dat een leverancier zich houdt aan de hoogste normen van volksgezondheid, duurzaamheid, omkoping en zelfs moderne slavernij. En in dit geval kunnen we het bevoorradingsrisico als gevolg van het coronavirus controleren,” vertelde Olinga Taeed, gasthoogleraar blockchain aan BCU.

Hoe werkt het Coronavirus Clearance Certificate?

Het Coronavirus Clearance Certificate werkt met een QR-code die zowel financiële als niet-financiële elementen van de supply chain bijhoudt. Elke beweging van een product wordt geregistreerd op een blockchain, waardoor kopers potentiële blootstellingen aan COVID-19 in de hele supply chain kunnen volgen. Dat gaat dan om producten, organisaties, processen, projecten en zelfs betrokken mensen.

De onveranderlijkheid van de blockchain maakt het mogelijk om pauzes in de levenscyclus van een bepaald product te registreren. Dit kan duiden op een locatie die onderzocht moet worden, of al onderzocht is.

Denktank al tien jaar bezig

De oplossing is al bijna een decennium in ontwikkeling bij CCEG. De non-profit organisatie fungeert ook als denktank bestaande uit 165.000 leden. Zij houden zich bezig met oplossingen rondom het verplaatsen van waarde. Vandaar dat volgens Taeed de CCEG werkt aan het Coronavirus Clearance Certificate, ‘zei Taeed.

De regio Midlands in het VK is gekozen om de proef van CCC uit te voeren, aangezien dit een van de gebieden is die het zwaarst door het coronavirus wordt getroffen.

Hierbij lijkt het CCEG de lijn van het World Economic Forum te volgen. Het WEF schrijft ook voorstander te zijn van het gebruik van blockchain tijdens de pandemie van Covid-19.

Leave a Reply