blog

Dit blockchain project beweert te kunnen helpen het coronavirus te volgen

By 21 maart 2020No Comments

Het Public Health Blockchain Consortium heeft een nieuw project genaamd VirusBlockchain.com aangekondigd. Het doel is om gemeenschappen te helpen vrij blijven van virussen zoals COVID-19.

Nog geen echte partners benoemd

Op de website staat dat PHBC een consortium is van gezondheidsautoriteiten, universiteiten, zorgverleners en innovators die ernaar streven anonieme gezondheidsgegevens te verzamelen, veilig op te slaan en te analyseren via blockchain. PHBC zorgt ervoor dat de gezondheidsdossiers op de blockchain bewaard blijft.

Op de website worden echter geen specifieke partners vermeld. In plaats daarvan vind je wel open uitnodigingen voor deelnemers om zich bij de blockchain aan te sluiten. PHBC wil de resultaten van deelnemende gemeenschappen volgend jaar op een conferentie zal presenteren.

AI een GIS op de blockchain

VirusBlockchain zal naar verluidt certificaten gebruiken van beveiligingsorganisaties en overheidsinstanties die zaken monitoren om ‘automatisch zones te identificeren.’ Hiermee bedoelen ze gemeenschappen en bedrijven die als vrij van infectieziekten worden beschouwd. Hiervoor wordt AI en GIS ingezet en deze data wordt op een blockchain geplaatst.

De blockchain wordt op technisch vlak beheerd door Qlikchain. CEO Ayon Hazra zegt:

Gemeenschappen en werkplekken kunnen een dergelijke veilige zone-status behouden als ze de toegang beperken tot anoniem geïdentificeerde personen en alleen beweging van en naar andere veilige zones toestaan.

Hij zegt ook dat de aanpak anders is dan bij normale controles:

In tegenstelling tot traditionele surveillance van besmettelijke ziekten die zich richt op geïnfecteerde personen, is dit een systeem dat in plaats daarvan de beweging van niet-geïnfecteerde personen controleert, met als doel hun terugkeer te beperken als ze door besmette gebieden zijn gegaan.

Quarantaine verplicht stellen

In het bericht van PHBC staat ook dat mensen die een besmet gebied zijn binnengegaan, in een quarantainegebied moeten blijven voordat ze in een veilige zone mogen komen. Dit is vergelijkbaar met hoe mensen nu worden gevraagd om zichzelf in quarantaine te plaatsen wanneer ze in contact komen met mogelijk geïnfecteerde personen.

Klinkt allemaal heel ambitieus, maar bij dit soort projecten moet je je altijd afvragen: Waarom op een blockchain?

Leave a Reply