blog

Bitcoin waarde heeft potentieel om keer 100 te gaan

By 20 maart 2020No Comments

Alle 380 doodsverklaringen ten spijt, maar bitcoin bestaat nog steeds.

Met de recente onrust op de markt is het verleidelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse volatiliteit en te vergeten uit te zoomen. Prijsschommelingen van vier cijfers, hoe stressvol ze op dat moment ook zijn, verbleken met de potentiële waarde van bitcoin op de lange termijn.

Wie is de concurrent?

Bitcoin concurreert op een enorm waardevolle markt van oppotmiddelen. Welke asset kan het beste en meest praktisch waarde opslaan? Bitcoin betekent voor verschillende mensen iets anders, maar voor beleggers is het belangrijkste dat bitcoin zich als digitaal goud gedraagt.

Goed om te beseffen is dat de markt voor het opslaan van waarde groter is dan alleen goud. Denk aan activa als obligaties, onroerend goed en kunst. Maar de goudmarkt alleen is al biljoenen euro’s waard, en met minder dan dat zou bitcoin geen genoegen moeten nemen.

Goud is iets om naar te streven

Door naar goud te kijken kun je de lat voor bitcoin hoog leggen. Dat is ook wat Ryan Selkis van Messari doet. Hij zegt dat als bitcoin goud van de troon wil stoten, de prijs nog verhonderdvoudigd moet worden.

Niet al het goud wordt direct als een belegging beschouwd. Ongeveer 14% van de marktwaarde van goud is afkomstig van industriële toepassingen (weergegeven als ‘other’ in de bovenstaande grafiek) en ongeveer 47% van de marktwaarde van goud is afkomstig van sieraden.

Toch verandert dit het doel voor bitcoin niet.

Meerdere doeleinden

Mensen kopen gouden sieraden omdat goud waardevol is, en niet andersom. Net als goud heeft bitcoin ook andere mogelijkheden dan alleen een monetaire functie vervullen.

Er zijn enkele (kleinschalige) toepassingen voor bitcoin, zoals censuurbestendige waardeoverdracht en onveranderbare tijdstempels op het veiligste netwerk van de wereld.

Nu de vraag, hoe kan bitcoin de marktwaarde van goud benaderen? Is het mogelijk om te concurreren met goud, wat al minimaal 5.000 jaar bestaat en een  veel grotere liquiditeit heeft?

Schaarsheid is schaars

Er zijn veel redenen om bitcoin boven goud te verkiezen. Denk aan overdraagbaarheid, beschikbaarheid, gemak van opslaan, veiligheid, en censuurbestendigheid.

Maar misschien de belangrijkste reden om een voorkeur voor bitcoin te hebben (en vooral voor investeerders) is dat je er van verzekerd bent dat bitcoin schaars is. Het is namelijk niet bekend wat de totale hoeveelheid goud in de wereld is, maar van bitcoin zullen er nooit meer dan 21 miljoen zijn.

Veel cryptocurrency’s beloven absolute schaarste, maar geen enkel project kan je dit met dezelfde zekerheid beloven als bitcoin. Die zekerheid komt doordat er geen bedrijf of persoon achter bitcoin zit. Stel dat je meer dan 21 miljoen bitcoins wilt, dan moet je een wereldwijd ecosysteem van tienduizenden onafhankelijke deelnemers overtuigen om de belangrijkste eigenschap van bitcoin te wijzigen.

Een schier onmogelijke taak dus.

In een wereld met negatieve rentetarieven, grootschalige geldinjecties en moderne monetaire theorie is deze zekerheid wellicht belangrijker dan ooit.

Leave a Reply