blog

Digitale euro kan nog vier jaar duren, aldus Christine Lagarde van ECB

By 1 april 2021No Comments

Het kan even duren voordat de Europese Unie een digitale valuta van de Europese centrale bank krijgt, als we er al een krijgt.

Lang proces

Christie Lagarde is de baas van de ECB en zij werd gisteren geïnterviewd door Bloomberg Television. Ze vertelde over het complexe besluitvormingsproces waarmee de bank de toekomst van een digitale euro zal bepalen.

De ECB zal binnenkort haar analyse van achtduizend reacties uit haar digitale euro-consultatieproces publiceren. ‘Dat zal worden meegedeeld aan het Europees Parlement, dat een van de belangrijkste spelers is, evenals aan de Commissie en de Raad waarmee we samenwerken.’

Raad van Bestuur ECB

Op basis van die raadpleging, naast de parlementaire werkzaamheden, zal de Raad van Bestuur van de ECB besluiten of er vanaf medio 2021 geëxperimenteerd kan worden met een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Na een eerste experimenteerfase zou de raad dan een halfjaarlijkse of eenjarige evaluatie houden om de digitale euro al dan niet uit te rollen, aldus Lagarde.

Misschien langer dan vier jaar

‘Het hele proces, laten we er realistisch over zijn, zal naar mijn mening nog vier jaar duren, misschien iets meer. Maar ik hoop dat we het binnen vier jaar kunnen afronden. Omdat het zowel een technische inspanning is als een fundamentele verandering, moeten we ervoor zorgen dat we het goed doen,’ aldus Lagarde.

Ze gaat verder: ‘We zijn het aan Europeanen verschuldigd, ze moeten zich veilig voelen. Ze moeten weten dat ze een door de centrale bank gesteund equivalent van een digitaal bankbiljet in handen hebben. We moeten ervoor zorgen dat we geen enkel systeem kapot maken, maar het systeem verbeteren.’

Bezorgdheid

Lagarde zei ook dat sommige financiële intermediairs hun bezorgdheid hebben geuit over de lancering van een CBDC door de ECB. Ze zei dat deze tussenpersonen naast het nieuwe ecosysteem zullen blijven bestaan, evenals contant geld, dat ook beschikbaar zal blijven. Vooral vanuit Duitsland is er kritiek op een digitale euro.

Leave a Reply