blog

Deze 5 nationale valuta’s zijn minder waard dan 1 honderd miljoenste bitcoin (sat)

By 2 juli 2020No Comments

Gisteren schreven wij over het belang van bitcoin bij hyperinflatie. De situatie in Libanon, Venezuela en Argentinië vragen om een alternatief financieel systeem. In dit artikel kijken we naar de meest waardeloze fiatvaluta’s en houden wij deze tegen de sat aan. Een sat is de rekeneenheid van bitcoin en staat gelijk aan één honderd miljoenste BTC.

Alle genoemde valuta’s worden vergeleken met de actuele bitcoin koers van 8.153 euro.

Libanese pond of lira

Op dit moment wordt de waarde van alle wereldwijde valuta tegen de dollar aangehouden. Wellicht dat dit in de toekomst verandert naar de sat, als bitcoin een grotere rol op het wereldtoneel speelt. Dit wordt we de sat standaard genoemd. Saifedean Ammous, schrijver van het bijna gelijknamige boek The Bitcoin Standard, komt uit Libanon.

Ammous tweet dat de Libanese pond (lira) 1 sat waard is, terwijl je 10 jaar geleden met 1 lira 0,67 bitcoin kon kopen.

Venezolaanse bolívar

De Venezolaanse bolívar (VES) heeft de dubieuze eer om bovenaan het lijstje met meest waardeloze valuta’s te prijken, omdat de munt de goedkoopste valuta van de wereld is. De munt heeft ontzettend last van inflatie en daar kwam dit jaar het coronavirus ook nog eens bovenop, dus de waarde heeft dit jaar een recordlaagte bereikt. De bolívar wordt ook beschouwd als de meest opgeblazen valuta ter wereld.

Daarnaast is de valuta ook nog eens aangepast. Op 20 augustus 2018 werden er een paar nullen van de biljetten afgehaald. 100.000 VEF werd 1 VES. Dit mocht niet baten want dat jaar had de munt te maken met 830.000% inflatie.

Op dit moment is 1 sat 23 bolivar waard.

Iraanse rial

De op één na goedkoopste valuta ter wereld is de Iraanse rial. De devaluatie begon in 1979 na de Islamitische Revolutie, toen veel bedrijven het land verlieten vanwege de onzekere situatie. Toen kwam de Iran-Irak oorlog, en de economische sancties vanwege het nucleaire programma van het land. De Iraanse regering beperkte ook de toegang tot buitenlandse valuta voor hun burgers, wat leidde tot een run op de dollar op de zwarte markt. Dit alles heeft de economie geschaad en de munt bijna 400% gedevalueerd.

In mei 2020 had Iran te maken met een oplopende inflatie en werd de munt met 600% gedevalueerd. Daarom besloot de regering om Rial te veranderen in Toman en vier nullen van de nominale waarde te schrappen,10.000 oude rials worden in de toekomst  omgezet in 1 Toman.

Op dit moment is 1 sat 3,9 rial waard.

Vietnamese dong

De Vietnamese Dong is de valuta met de op twee na laagste waarde ter wereld. Vietnam is nog steeds in transitie van een gecentraliseerde economie naar een marktgerichte economie en daarom is de munt van dit land erg gedevalueerd. Er gloort wel hoop aan de horizon, analisten zeggen dat de Vietnamese regering de juiste weg bewandelt en wellicht binnenkort zijn naaste buren in Azië inhaalt.

Op dit moment is 1 sat 2,1 dong waard.

Indonesische roepia

Vanwege de lage waarde van de oude bankbiljetten werden besloten om op 5 september 2016 7 nieuwe bankbiljetten uit te geven met waardes van 1.000 tot 100.000 roepia’s.

Indonesië is een economisch stabiel en vrij ontwikkeld land in Zuidoost-Azië. Het geld heeft echter een zeer lage wisselkoers. De regelgevende instanties van het land nemen alle maatregelen om de nationale munt te versterken, maar al hun inspanningen hebben weinig effect gehad. Dit jaar was de roepia zelfs weer op hetzelfde niveau als tijdens de Aziatische financiële crisis van 1997.

Op dit moment is 1 sat 1,3 roepia waard.

Er zijn nog een meer nationale munten die in de buurt komen van 1 sat. Denk aan de Oezbeekse sum, Sierraleoonse leone, Guinese frank, Laotiaanse kip, Paraguayaanse guarani en de Cambodjaanse riel.

Leave a Reply