blog

99% van alle transactiekosten worden betaald voor Bitcoin en Ethereum

By 2 juli 2020No Comments

Is mining anno 2020 lucratief? Dat hangt af van de cryptocurrency die je wilt minen. Maar als je de stap zet om te minen, dan zijn je inkomsten afhankelijk van twee factoren. De eerste is de beloning per gevonden blok en de tweede zijn de transactievergoedingen die verzenders betalen per transactie. In dit artikel kijken we naar de transactievergoedingen en wat blijkt? 99% van alle transactiekosten komen van bitcoin en ethereum.

Goed of slecht?

Over deze vergoedingen valt ook genoeg te debatteren. Vraag persoon A wat hij of zij vindt van hoge transactievergoedingen en je krijgt het antwoord dat hoge tarieven wenselijk zijn omdat dit een signaal is dat er veel vraag is naar blokruimte (transacties worden in blokken met beperkte ruimte geplaatst). Vraag dit aan persoon B en je krijgt het antwoord dat lage tarieven wenselijk zijn, omdat ze gebruikers een grotere toegang tot blokruimte bieden.

Deze discussie is veel genuanceerder dan hierboven beschreven en verdient meer diepgang. Maar voor nu is één ding duidelijk. Tussen een gebrek aan vraag naar blokruimte en een hogere blokruimtecapaciteit, genereren alle blockchains buiten Bitcoin en Ethereum nauwelijks transactievergoedingen voor miners.

Bitcoin en ethereum

Onderstaande grafiek komt van Messari en laat de verhouding tussen bitcoin en ethereum zien. We hebben de andere coins eruit gelaten, omdat die niet eens zichtbaar zijn.

Smart contract blockchains

Op dit moment kun je als miner bij Ethereum de meeste transactievergoedingen verdienen, tenminste als je kijkt naar het totaal per 24 uur. Dat komt doordat de blockchain van Ethereum simpelweg het meest wordt gebruikt. Ethereum is het meest actieve netwerk met een gezonde marge, met Tron op een verre tweede plaats. Na een opleving van nieuwe activiteiten in het najaar van 2019 is de EOS-activiteit aanzienlijk afgenomen. Tezo’s en Cardano hebben elk significant lagere niveaus van actieve adressen, wat logisch is, omdat ze zich nu richten op de stabiliteit van het platform in plaats van op de ontwikkeling van het aantal applicaties.

De grafiek hieronder komt ook van Messari en laat alleen de blockchains zien waar smart contracts op draaien, daarom vind je bitcoin hier niet op terug.

Hieronder zie je een lijst van de top 20 blockchains wat betreft transactievergoedingen per 24 uur. Let daarbij vooral op de rechterkolom. Gebruikers betalen twee keer meer voor transacties op de blockchain van ethereum dan bij bitcoin. De lijst na deze twee coins is eigenlijk te verwaarlozen. Toch willen we even stilstaan bij Dogecoin. Deze mememunt staat gewoon in de top 6.

Over transactievergoedingen

Transactievergoedingen worden betaald voor het uitvoeren van een transactie op een blockchain. Deze  worden betaald aan miners van een cryptocurrency in ruil voor hun verrichte werkzaamheden voor het controleren van transacties.

Alle transacties die plaatsvinden op de blockchain worden gecontroleerd en moeten worden goedgekeurd door een meerderheid van de miners en nodes (controleurs). Maar het zijn de miners die het echte werk verrichten en dat kost veel energie. Miners voegen de transacties toe aan een blok, waar maar beperkte ruimte is. Vergelijk dit met de huizenmarkt, iedereen wil een huis, maar er is maar een beperkt aantal huizen waardoor de kosten stijgen.

De miner voegt het blok vol transacties toe aan de blockchain. De transactiekosten worden meestal in rekening gebracht wanneer cryptocurrency wordt gekocht, verkocht of overgedragen. Zelfs als je broekzakje vestzakje speelt en je crypto verstuurt van je ene wallet naar je andere wallet of naar de beurs. Elke transactie die door miners wordt geverifieerd heeft een transactievergoeding.

Als verzender kun je bij sommige wallets zelf bepalen hoeveel vergoeding je je transactie mee wilt geven. Hoe hoger deze vergoeding, des te sneller je transactie wordt verwerkt.

Leave a Reply