blog

Death Cross kan slecht uitpakken voor Bitcoin, daling naar 16.500 euro?

By 2 juni 2021No Comments

Sinds de laatste correctie lijkt bitcoin nog geen richting gekozen te hebben en bevindt zich momenteel in een consolidatie: een periode waarbij de prijs rond hetzelfde niveau blijft schommelen.

Uiteindelijk zal de prijs wel uitbreken, maar we willen graag van tevoren weten welke richting. En hoewel niemand het natuurlijk zeker weet, zijn er wel een aantal signalen die ons wat informatie kunnen geven. Tijd voor wat grafieken!

Stevige support van week EMA50

In de weekgrafiek hieronder, in dollar en voor elke week een kaars, zien we dat deze en vorige week kunnen genieten van een stevige support op de EMA50. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen, hier dus 50. Dit is positief.

Bron: Tradingview

Maar aan de andere kant lijkt het er even niet op dat we de weerstand van 38.100 dollar (31.277 euro) kunnen doorbreken. Om te zien hoe de bitcoin koers omgaat met deze support en weerstand moeten we even inzoomen op dagniveau.

Driehoek en Death Cross

In de daggrafiek hieronder zien we twee belangrijke signalen ontstaan. Ten eerste ontwikkelt zich hier een driehoek en wordt de prijs in de punt geperst. Dit leidt doorgaans tot een uitbraak. De richting is meestal dezelfde als de richting die de prijs had voor het ontstaan van de driehoek. Dat is niet zo mooi.

De grootte van de uitbraak is ook nog eens de hoogte van de driehoek, hier aangegeven met de linker oranje pijl. Nemen we deze hoogte over vanaf de punt van de driehoek dan komen we uit op een schokkende 22.700 dollar (18.635 euro). Dit zijn van die dagen dat je hoopt dat je er volledig naast zit.

Bron: Tradingview

Maar dit is nog niet alles. In de grafiek hierboven zie je ook de EMA50 en de EMA200 doorgetrokken zoals deze zich ongeveer ontwikkelen als er niet wat aan de prijs gebeurt. Wanneer de EMA50 onder de EMA200 duikt dan heet dat een Death Cross. Vertaling niet nodig lijkt me, maar ‘kruising des doods’ dekt de lading denk ik wel. Het laat zich raden dat wanneer dit plaatsvindt de bear-markt echt zijn intrede kan doen.

Data uit het verleden laat zien dat we dan afglijden tot veel lagere prijsniveaus en dan lijkt 60.000 dollar (49.290 euro) ineens een vage herinnering uit een grijs verleden, ondanks dat dit slechts zeven weken geleden nog de prijs van bitcoin was…

Prognose

Wat gaat er gebeuren? Natuurlijk weten we niets zeker want onze glazen bol is al een tijdje stuk, maar er zijn wel signalen en deze kunnen we niet negeren. We geven toch weer twee scenario’s af: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

Mocht zich de komende dagen de driehoek zoals eerder vermeld echt uitspelen en de prijs daar doorzakken, dan is zelfs 30.000 dollar (24.628 euro) niet bestand en kunnen we wel eens laag in de 20.000 dollar (16.419 euro) uitkomen. Mochten bitcoin de driehoek toch overleven, dan volgt misschien de Death Cross als de EMA50 onder de EMA200 uitkomt. Als deze plaatsvindt dan bieden zich nóg mooiere inkoopmomenten aan dan we nu al hebben gehad.

Bullish

Als de komende dagen zowel de hierboven gemelde driehoek en de Death Cross bitcoin niet opblaast, dan heeft bitcoin toch veel werk. Eerst moet het prijsniveau van 38.500 dollar (31.606 euro) doorbroken worden en dan volgt nog 42.000 dollar (34.479 euro) in combinatie met de EMA200. Pas als dat allemaal is overwonnen klaart het weer op voor bitcoin.

Leave a Reply