blog

Cryptocurrency advertentie verbod Google opgeheven per 3 augustus

By 3 juni 2021No Comments

Zoekgigant Google maakte in 2018 geen vrienden in de cryptowereld nadat het een verbod op advertenties van exchanges en wallets instelde. Dit kwam eigenlijk neer op dat geen enkel cryptobedrijf advertenties mocht plaatsen. Woensdag kwam vrijwel uit het niets de mededeling dat het verbod vanaf begin augustus voor een groot deel van de markt opgeven wordt.

‘Vanaf 3 augustus mogen adverteerders voor cryptocurrency exchanges en wallets gericht op de Verenigde Staten deze producten en diensten aanbieden als ze voldoen aan de voorwaarden en gecertificeerd zijn door Google,”’aldus een beleidsupdate op de support-pagina van het bedrijf.

Goed voor de industrie

Voor de industrie in zijn geheel is dit een goede ontwikkeling, want een advertentieverbod van een partij als Google kan vooral bij het grote publiek voor vraagtekens zorgen. Het is logisch dat mensen tot de conclusie komen dat de industrie niet pluis is als Google geen advertenties toelaat. Nu is dat verbod dus grotendeels opgeheven en dat kan op de lange termijn alleen maar een positief effect hebben op de reputatie van de industrie.

Daarnaast kunnen legitieme partijen straks weer adverteren en een groter bereik halen. Wat ongetwijfeld weer zal leiden tot een flinke aanwas van nieuwe bitcoiners. Om te mogen adverteren moeten Amerikaanse partijen geregistreerd staan bij de FinCEN of tenminste één staat als wisselkantoor of moet het gaan om een geregistreerde bank.

Wat betekent dat het nieuwe beleid van Google zeker niet voor alle partijen binnen de industrie de deuren opent om te adverteren op het platform. Advertenties voor dingen als ICOs, DeFi handelsplatformen of de promotie van de koop en verkoop van veel altcoins vallen buiten de boot. Dat Google streng is wat betreft het toelaten van advertenties uit de industrie is een goede zaak. Dit voorkomt dat mensen op grote schaal worden opgelicht en geeft de cryptomarkt een betere naam.

Advertentiebeleid van Google vaak onderwerp van discussie

Het advertentiebeleid van Google rondom de crypto-industrie is vaak ambigu geweest en daarom regelmatig onderwerp van discussie. Zo is het meerdere keren van mening veranderd over het al dan niet toestaan van advertenties van bepaalde exchanges, heeft het woord “Ethereum” een periode op de zwarte lijst gestaan en zijn er ondanks het strakke beleid soms alsnog scam-projecten doorheen gekomen.

Met het opheffen van het verbod kunnen met name cryptocurrency-fanaten in de Verenigde Staten zich opmaken voor een bombardement van advertenties. Partijen als Binance.US en FTX hebben de afgelopen maanden laten zien niet bang te zijn om stevig met geld te gooien om nieuwe gebruikers aan te trekken.

Eerder dit jaar heeft FTX bijvoorbeeld tot het jaar 2040 het recht gekocht om zijn naam te plakken op het stadion van het populaire basketbalteam Miami Heat. Op dit moment draagt het stadion nog de naam AmericanAirlines Arena, maar binnenkort zal het verdergaan als de FTX Arena. Dat partijen uit de industrie het nu rendabel achten om dit soort contracten te tekenen met sportteams uit de grootste competities ter wereld laat zien hoe serieus de markt in korte tijd is geworden.

Wat betekent dit voor Nederland en EU

In eerste instantie geldt de beleidswijziging alleen voor de VS. Maar genoeg voorbeelden uit het verleden wijzen er op dat Europa binnen een paar maanden zou kunnen volgen. De concurrentie kan dan ook niet stil zitten, Microsoft volgt vaak redelijk snel.

Leave a Reply