blog

Coca-Cola werkt samen met SAP en gebruikt blockchain voor supply chain

By 5 november 2019No Comments

Het Amerikaanse Coca-Cola is de volgende grote multinational geworden die de voordelen van blockchain technologie erkent. De frisdrankfabrikant wil volop gebruik maken van blockchain om hun supply chain te stroomlijnen. Tijd voor een eerste pilotprogramma.

Gebouwd door SAP

Business Insiders schrijft (betaalmuur) dat het plan van Coca-Cola is om de blockchain technologie te gebruiken van het Duitse softwarebedrijf SAP. In eerste instantie worden alle transacties bijgehouden die plaatsvinden tussen zeventig franchises en bottelaars.

Is blockchain de juiste oplossing?

Grote bedrijven en hun enorm complexe supply chains bestonden ook al voordat blockchain door bitcoin werd geïntroduceerd. Maar veel bedrijven zien voordelen om een blockchain uit te rollen in de volledige supply chain van een product en dus niet alleen binnen hun bedrijf. Het idee is om het product van grondstof, naar fabriek, in de vrachtwagen tot aan de klant te kunnen volgen.

Coke One North America (CONA) werkt samen met 12 grootste bottelaars om Coke-producten te distribueren. Dit zijn dagelijks ongeveer 160.000 bestellingen. CONA verklaart dat door blockchain te gebruiken, de efficiëntie en transparantie van de gigantische supply chain verbeterd kan worden. Ook verwacht CONA dat orders zo veel sneller verwerkt kunnen worden, van maanden tot enkele dagen.

Deze supply chain behandelt jaarlijks 21 miljard dollar aan waarde. Dat is dus wel een pilot waard.

Geen tussenpersonen meer

Die slag aan efficiëntie moet komen omdat alle transacties van verschillende bottelaars op een gedistribueerd grootboek toegankelijk zijn.

“Er zijn een aantal transacties die cross-company en multiparty zijn die inefficiënt zijn. Ze lopen via tussenpersonen; ze zijn erg traag. En we vonden dat we dit konden verbeteren en wat geld konden besparen”, aldus Andrei Semenov, de senior manager bij CONA.

Het pilotprogramma is uitgebreid naar alle franchises en Semenov beweert dat het succes ervan zou kunnen leiden tot een toekomstige samenwerking tussen Coca-Cola en Walmart en Target.

Walmart is sowieso geen vreemde van blockchain. In 2017 begon Walmart met het testen van IBM’s Food Trust blockchain voor het volgen van  voedselleveranciers. Ook gebruikt een deel van de Chinese tak van Walmart de blockchain van VeChain. Daarnaast waren er geruchten van een eigen Walmart cryptocurrency.

Leave a Reply