Bitcoinblog

Bitcoin minen toch legaal bevonden in China

By 6 november 2019No Comments

Het verbod op het minen van bitcoin is teruggetrokken door de Chinese overheid. Een half jaar geleden werd een wetsvoorstel gepubliceerd waarin stond dat minen illegaal zou worden in China, maar dit verbod geschrapt.

Catalogus voor herstructurering van de leidende industrie

De Chinese nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie (NDRC) stelde een grote catalogus op met industriële activiteiten die verboden zouden moeten worden. Het minen van bitcoin was één van deze verboden activiteiten.

Het nationale agentschap publiceerde woensdag een definitieve lijst genaamd ‘Catalogus voor herstructurering van de leidende industrie.’  Deze lijst is vanaf 1 januari 2020 van kracht. Het werd ook wel tijd voor een nieuwe versie van deze lijst, de vorige stamt nog uit 2011. Mocht je de hele lijst willen doornemen (dat kan hier), dan valt op dat cryptocurrency’s, bitcoin en minen niet genoemd worden.

Bitcoin minen elimineren

De NDRC is formeel in 1998 opgericht en is nu een van de 26 departementen op kabinetsniveau die samen de Staatsraad van de Chinese centrale overheid vormen. De belangrijkste rol van de NDRC is gericht op het bestuderen en opstellen van economische hervormingsstrategieën en beleidsmaatregelen. Deze worden dan doorgespeeld naar uitvoerende takken van de lokale overheidstakken.

In 2005 publiceerde het NDRC voor het eerst een soortgelijke hervormingscatalogus. Destijds werden alle industriële sectoren in drie soorten gegroepeerd:

  1. aanmoedigen
  2. beperken
  3. elimineren

Het eerste concept van de nieuwste catalogusupdate werd in april van dit jaar gedeeld. Hierin werd ‘het productieproces van bitcoin’ geclassificeerd onder de categorie elimineren. In theorie en met een beetje FUD, zou bitcoin hierdoor de helft van alle computerkracht moeten inleveren. Gek genoeg deed dat destijds helemaal niks met de koers van bitcoin, sterker nog, de bitcoin koers steeg in april en leek juist te herstellen van de dip van eind 2018.

Toen de eerste conceptversie gedeeld werd, zagen velen dit ook als een signaal dat China de hele bitcoin mining industrie aan banden wilde leggen. Behalve Dovey Wan, getuige haar tweet en retweet.

Leave a Reply