blog

CME start met handel in futures op Ethereum

By 8 februari 2021No Comments

Derivatenbeurs CME tweette gisterochtend dat futurecontracten op Ethereum gelanceerd worden en de eerste handelsdatum is vandaag, 8 februari.

CME geen kleine speler

Mocht je de afkorting CME niet kennen, dit is geen cryptocurrency. CME Group is een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert. De beurs zag op 12 juli 2007 het levenslicht na een fusie tussen de Chicago Mercantile Exchange en de Chicago Board of Trade. Een jaar later nam de New York Mercantile Exchange het over. De CME Groep maakt de handel mogelijk in futures en opties op onder meer financiële producten, commodities zoals landbouwproducten en metalen, valuta en alternatieve investeringen zoals cryptocurrency’s, het weer en onroerend goed.

Contracten van 50 ethereum

Half december kondigde CME al aan dat futures op Ethereum geïntroduceerd zouden worden. Op de website van CME kun je contractdetails inzien, de futures worden in contanten afgewikkeld en gebaseerd op de CME CF Ether-Dollar Reference Rate. Elk maandelijks contract vertegenwoordigt 50 ethereum, tegen de huidige koers is dat ongeveer 68.000 euro, met een minimale bloktransactie van vijf contracten. Een future is een termijncontract waarbij een koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen normaal gesproken de onderliggende ethereum wordt geleverd. In dit geval gaat het om contante producten, wat betekent dat het onderliggende product niet de ethereum zelf is, maar de dollarwaarde die wordt vertegenwoordigd.

Liquiditeit

De CME Group-website vermeldt een reeks liquiditeitsaanbieders voor de ETH-futures, van wie sommige ook liquiditeit bieden voor de bitcoin-futures en optieproducten van de beurs. De bedrijven die liquiditeit bieden voor futurecontracten op ethereum zijn onder meer BlockFi, Galaxy, Genesis, CoinShares en NYDIG.

Invloed op koers en markt

De lancering is een belangrijke stap in de richting van het creëren van financiële producten die zijn opgebouwd rond cryptocurrency’s en is het eerste product in zijn soort in de Verenigde Staten. Althans, voor ethereum. In 2017 lanceerde CME-futures op bitcoin, en vlak daarna behaalde bitcoin zijn hoogtepunt van ongeveer 20.000 dollar. Dat is de positieve kant van het verhaal, je kunt de introductie van futures in 2017 ook zien als het einde van de bullrun, want vlak na die 20.000 dollar, zakte de koers als een pudding in elkaar.

Heath Tarbert, voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission, voorspelde in 2019 dat derivaten gericht op Ethereum uiteindelijk op de markt zouden komen.

Leave a Reply