blog

Chinese politie nam 4,2 miljard dollar cryptocurrency van scam PlusToken in beslag

By 27 november 2020No Comments

De Chinese autoriteiten hebben cryptovaluta ter waarde van meer dan 4,2 miljard dollar (3,52 miljard euro) in beslag genomen van de scam PlusToken. Dat blijkt uit een juridisch document dat in handen is van The Block Crypto. Het gaat onder andere om een grote hoeveelheid bitcoin, ethereum, litecoin, en ripple.

Duizenden cryptocurrency’s nu in handen van China

In een document dat gisteren is gepubliceerd heeft de Chinese lokale rechtbank Jiangsu Yancheng uitgewerkt hoeveel cryptocurrencies er in beslag zijn genomen. Het gaat om een flinke waslijst aan munten:

  • 194.775 BTC
  • 833.083 ETH
  • 1,4 miljoen LTC
  • 227,6 miljoen EOS
  • 74.167 DASH
  • 487 miljoen XRP
  • 6 miljard DOGE
  • 79.581 BCH
  • 213.724 USDT

Al deze cryptomunten samen zijn nu dus 4,2 miljard dollar, of omgerekend 3,52 miljard euro waard. Met deze inbeslagname heeft China nu meer dan 1 procent van alle bitcoins in omloop in handen.

Waar worden de crypto’s voor gebruikt?

Volgens het juridisch document zullen de “in beslag genomen digitale munten overeenkomstig de wetten worden verwerkt en de opbrengst zal aan de nationale schatkist worden verbeurd.”

De rechtbank maakt alleen niet duidelijk wat zij bedoelen met verwerken. Worden de munten verkocht op de beurs? Of houdt China de cryptomunten? Daarover is nog niets bekend.

Crypto-gemeenschap is sceptisch

Je zou de verkoop van PlusToken-coins kunnen koppelen aan de dalende koersen van afgelopen dagen. Maar die conclusie is te kort door de bocht.

Cryptocurrency-experts twijfelen namelijk of het nieuws wat nu gedeeld wordt überhaupt wel nieuws is. Zo ziet Su Zhu, CEO van Deribit, dat de munten van PlusToken al 100 dagen niet zijn bewogen. Volgens insiders zijn de bitcoins van PlusToken al maanden geleden verkocht. Het enige nieuwe nieuws is dat er nu een officieel document van de Chinese rechtbank is vrijgegeven.

Andere Twitteraars wijzen op FUD: Fear, Uncertainty en Disinformation. Wanneer de koersen dalen, wordt er vaak nieuws gedeeld dat investeerders onzeker kan maken. Het feit dat Chinese autoriteiten veel bitcoin op de markt kunnen dumpen, kan angst en onzekerheid opwekken.

Maar waarom daalt bitcoin nu dan?

De bitcoin koers daalt, maar daar is een simpelere verklaring voor. De prijs is al sinds september aan het stijgen, en een correctie lag in de lijn der verwachting. Later vandaag volgt een uitgebreide koersanalyse.

Leave a Reply