blog

Cryptocurrency Libra van Facebook lanceert begin 2021, ondersteuning Spotify en Uber

By 27 november 2020No Comments

Libra, het cryptocurrency-project van Facebook, zal waarschijnlijk begin 2021 worden gepubliceerd. Dat blijkt uit een artikel in de Financial Times (let op: betaalmuur). Van de ambitieuze aspiraties is weinig over, drie anonieme bronnen geven aan dat Libra een dollar stablecoin gaat worden.

Eerst veel tegenstand

In 2019 werd het plan voor libra gepubliceerd: een internationale wereldmunt die gedekt zou worden door verschillende fiat valuta en gesteund door grote bedrijven zoals Mastercard, PayPal, Visa en Uber. Leden zoals PayPal, Mastercard en Uber hebben het project inmiddels verlaten.

Ook kreeg Facebook de wind van voren van internationale regeringen en centrale banken. Zo maakte de Europese Centrale Bank vorig jaar gehakt van libra. Yves Merch van de ECB: “Libra heeft geen van de kenmerken van cryptocurrency. Het is een echte poging van grote bedrijven om de rol van centrale banken te spelen.”

Maar nu een nieuw plan

Facebook ging opnieuw aan de tekentafel, en zal naar verwachting een soort libra light lanceren. De beperktere versie van libra wordt volgens onbekende bronnen één-op-één gedekt door de Amerikaanse dollar. Eigenlijk net zoals dat bijvoorbeeld bij Tether (USDT) en USD Coin het geval is.

Uiteindelijk wil libra de coin ook koppelen aan andere fiat valuta’s. Maar dat komt pas nadat dit wettelijk toegestaan is. De Libra Association is gevestigd in Zwitserland, waarschijnlijk krijgt Facebook begin januari groen licht van de Zwitserse financiële toezichthouder om libra op de markt te zetten.

In Spotify en Uber met libra betalen?

Sommige leden van de Libra Association, zoals Spotify en Uber, tonen volgens het artikel van de Financial Times interesse om de munt toe te voegen aan de betaalmethoden. Maar volgens bronnen willen deze partijen eerst de ontvangst van libra afwachten.

De timing van het nieuws van libra is opvallend. Nog niet lang geleden lanceerde oud-Libra-lid PayPal een eigen dienst om cryptocurrency te kopen en te verkopen. Die dienst werd met enthousiasme ontvangen. Waarschijnlijk hoopt libra van Facebook op dezelfde reactie.

Leave a Reply