blog

China neemt 7000 bitcoin mining computers in beslag

By 24 december 2019No Comments

Chinese autoriteiten hebben volgens lokale media 6.890 bitcoin miners in beslag genomen in het Kaiping-district van Tangshan bij Beijing.

70.000 huishoudens onderzocht

Trustnodes schrijft dat China Central Television (CCTV) zegt dat de politie van Tangshan, in samenwerking met de State Electric Power Department en andere afdelingen, uitgebreide inspecties hebben gehouden. Er zouden meer dan 70.000 huishoudens geïnspecteerd zijn. Er is vooral gelet op buitensporige energieconsumptie, op deze manier kan illegaal minen herleid worden.

Dit is vergelijkbaar met hoe opsporingsdiensten en netbeheerders in Nederland wietkwekerijen oprollen.

Grote operatie tegen stroom aftappen

Maar de politie controleerde niet alleen Chinese burgers. Het is echt een grote operatie als we Trustnodes moeten geloven. De politie controleerden namelijk ook fabrieken, mijnen, binnenplaatsen, 3.061 handelaren, 1.470 gemeenschappen en dorpen.

Tijdens het onderzoek ontdekte de Chinese politie een verdachte transformator. Deze werd gevonden in  een compound in een dorp in Shuangqiao Town, Kaiping District, Tangshan, Hebei. Die transformator leverde stroom aan liefst 1.906 bitcoin Asics op datzelfde terrein. Op het moment van inbeslagname waren al deze miners actief.

Dit voorval gaf de politie genoeg aanleiding om meer onderzoek te verrichten. Uiteindelijk ontdekte ze hierdoor nog drie krachtige transformatoren en 790 bitcoin miners. Deze miners waren aangesloten op het reguliere netwerk en gebruikte dus elektriciteit van een nabijgelegen dorp.

Minen niet verboden

Onder aan de streep heeft de Chinese politie liefst 52 grote transformatoren  en 6.890 miners van het merk Asic in beslag genomen. De politie laat hiermee zien dat ze hardhandig optreden tegen elektriciteitsdiefstal.

Het gaat de politie in dit geval dus niet om het feit dat er gemined werd, maar dat er illegaal stroom werd afgetapt. De politie werd op weg geholpen door de lokale energieleverancier, die een ongewoon hoog verbruik opmerkte in die regio.

Het minen van bitcoin is namelijk niet illegaal in China, hoewel daar lange tijd wel sprake van zou zijn. De  Chinese Communistische Partij is overigens geen voorstander van decentrale cryptocurrency’s zoals bitcoin.

Het is niet duidelijk wat de overheid gaat doen met al die in beslag genomen miners. Normaal gesproken worden deze geveild of vernietigd maar dat is niet altijd het geval. Aan de andere kant van de wereld, helemaal in Venezuela, gebruikte de overheid in beslag genomen miners om zelf bitcoins te minen.

We zien het wel terug in de hashrate.

Leave a Reply