Belegger John Hussman zegt in Business Insider dat de aandelenmarkt op de rand van de afgrond staat. Hij stelt zelfs dat een marktcrash van 65% nog optimistisch is. Is een dergelijke crash van invloed op bitcoin? En zo ja, hoe dan?
Al tien jaar groei
Afgelopen maand boekte de Amerikaanse economie haar langste periode van groei in haar geschiedenis. MSNBC maakte hier zelfs een videoreportage van getiteld How The U.S. Avoided A Recession For A Decade. Dit is nu officieel de langste periode waarin de economie zonder recessie is gegaan.
Je zou denken dat dit reden voor een feestje is, maar velen vragen zich af of deze groei wel duurzaam is. Dat komt omdat er ontiegelijk veel geld bij wordt gedrukt. Volgens sommige financieel analisten kan er een serieuze correctie aankomen, die vrijwel alle winst tot nog toe volledig kan wegvagen.
Feestje bijna voorbij
Investeerder John Hussman zegt tegen Business Insider dat we alle reden hebben om ons zorgen te maken. Hij is er van overtuigd dat het rendement op weg is naar het slechtste 12-jaars rendement in de geschiedenis. Hij doet deze uitspraken op basis van een verzwakking van de interne statistieken in de markt. Hussman denkt dat dit kan leiden tot een daling van de aandelenkoers van 50 tot 65% .
Volgens zijn analyse kunnen we een crash tegemoet zien die overeenkomt met of zelfs groter dan 1929: “Op basis van het huidige marktniveau verwachten we dat de S&P 500 de komende 12 jaar een negatief totaalrendement zal genereren.” Hij voorspelt een decennium van negatieve aandelenrendementen.
Hussman beweert dat zijn indicatoren hem eerder wezen op crashes, waaronder de dotcom bubbel van de vroege jaren 2000. In april 2007 beweerde hij ook dat S&P ongeveer 40% zou verliezen. Uiteindelijk daalde deze index met ruim 55% in 2008.
Bitcoin in theorie en praktijk
Mocht zijn scenario uitkomen, dan heeft dit ook gevolgen van bitcoin. En hierin zit een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. Eerst de theorie: Bitcoin wordt vaak omschreven als een verzekering tegen onverantwoorde financiële risico’s en een potentieel economische neergang. Bitcoin is een manier om uit die gekte te stappen en waarde te behouden.
In sommige gevallen klopt dat ook, kijk maar naar landen zoals Argentinië, Venezuela en Zimbabwe, waar hyperinflatie tot de dagelijkse realiteit hoort.
Maar bitcoin heeft zich nog niet kunnen bewijzen tijdens een recessie of een instortende economie waar een wereldmunt als de dollar de boventoom voert. En dan komen wij uit bij de praktijk, de harde realiteit.
Volgzaam
Tom Lee van Fundstrat staat bekend om zijn immer positieve houding naar de bitcoin koers. Maar zelfs hij zegt in een segment op CNBC Money, dat bitcoin de neiging heeft om de koers van S&P500 te volgen. Hoe hoger deze aandelenindex stijgt, hoe hoger de bitcoin koers. En dat geldt andersom ook.
Bitcoin heeft zich het afgelopen jaar volgzaam opgesteld. Maar dat zijn nog redelijk kleine bewegingen. De vraag is of bitcoin kan voldoen aan de dromen van Satoshi.. Kan bitcoin een volksverzekering zijn tegen een volgende crash?