blog

Meer details over CBCD van China: ‘Bijna klaar om te lanceren’

By 23 december 2019No Comments

Eerder schreven we dat de digitale valuta van China steeds dichterbij komt. Volgens deze eerdere berichtgeving zou de digitale yuan op 11 november lanceren, maar bleek te ambitieus. Volgens een Shanghais nieuwsblad (tip: Google Translate) is er nu meer informatie bekend.

Munt is niet bedoeld voor speculatie

Afgelopen weekend sprak Mu Changchun van de People’s Bank of China tijdens een evenement over de komende digitale valuta. Hij leidt daar het project om de digitale munt te lanceren: ‘De munt is niet bedoeld voor speculatie. De valuta is dus anders dan bitcoin of stable tokens, die gebruikt kunnen worden voor speculatie of die de ondersteuning van een mandje valuta nodig hebben.’

Volgens Mu Changchun is de digitale valuta dus niet erg spannend. De munt wordt simpelweg een ‘digitale variant van de yuan’. In de afgelopen jaren heeft de Chinese centrale bank veel research gedaan en is er hard gewerkt aan het ontwikkelen van een digitale yuan. Volgens Mu Changchun is de digitale munt nu bijna klaar om te lanceren.

Er komen pilots aan

Maar voor het zover is komen er nog eerst een aantal pilots. Ergens in 2020 zullen sommige Chinese banken en partijen beginnen met het aannemen van de digitale munt. Eerder schreven we dat Alibaba, Tencent, vier Chinese banken en Union Pay als eerste toegang krijgen tot de munt. Dat is trouwens nog niet zeker, want dat nieuws kunnen we maar van één bron terugvinden.

Verwacht wordt dat de munt dan ergens in 2020 zal lanceren. Mu Changchun heeft nog geen specifieke datum of tijdlijn gepubliceerd.

Daarnaast is het de vraag of Chinese winkels en Chinese inwoners de nieuwe munt zullen gaan gebruiken. Elektronische betalingen in China verlopen nu bijvoorbeeld veel via andere betaaldiensten. Volgens recente cijfers heeft AliPay bijvoorbeeld meer dan 1,2 miljard gebruikers. En WeChat Pay doet het met 900 miljoen actieve gebruikers ook helemaal niet slecht.

Wil je op de hoogte blijven van niet alleen de digitale yuan, maar van alle overheidscrypto’s? Dat kan op onze pagina over CBDC’s. 

Leave a Reply