blog

China bereidt zich voor op nieuwe bankrun, grote transacties moeten gemeld worden

By 6 juli 2020No Comments

China is een pilotprogramma begonnen om grote transacties in toom te houden. Deze grote transacties kunnen voortkomen uit zorgen over de staat van de economie en het Chinese financiële systeem. Het financiële systeem heeft te maken met zeepbellen vol slechte schulden en de economie heeft te lijden onder het coronavirus, aldus Bloomberg.

Eerst een pilot

Charlie Zhu en Evelyn Yu van Bloomberg schrijven dat de pilot begint in de provincie Hebei. Particuliere en zakelijke klanten moeten vooraf melding maken van grote opnames of stortingen. Het tweejarige programma zal in oktober worden uitgebreid tot Zhejiang en Shenzhen, dit heeft invloed op meer dan 70 miljoen mensen.

Chinese geldschieters hebben te maken met steeds meer leningen die er slechter uit gaan zien nu de economie vertraagt. Bloomberg schrijft dat er vorige maand twee bankruns ternauwernood tegen kon worden gehouden door de autoriteiten. Vorig jaar nam China ook al enkele commerciële banken over, wat aangeeft dat de economie fragiel is.

Verschil particulier en zakelijk

Het proefprogramma heeft tot doel het toezicht op ‘onredelijke eisen van grote hoeveelheden contant geld’ aan te scherpen om de systematische risico’s in de hand te houden, aldus de PBOC in de verklaring. In de praktijk betekent dit dat bedrijven die transacties van 500.000 yuan (63.000 euro) overschrijden dit moeten melden. De drempel bij individuen ligt op 100.000 yuan (12.500 euro) tot 300.000 yuan (38.000 euro), afhankelijk van de regio.

Tijdens de pilot worden transacties niet tegengehouden, maar banken en kredietverleners moeten alle risico’s kunnen verklaren en klanten opvolgen die afkomstig zijn uit sectoren met een hoog risico of die frequente transacties maken.

S&P Global schreef dat het Chinese bancaire systeem van 41 biljoen dollar behelst en een vijfde hiervan bestaat uit slechte leningen. Ook zeggen ze dat kleine banken naar schatting 349 miljard dollar aan vers kapitaal nodig hebben.

Dit geeft eens te meer de noodzaak voor een munt aan, die nauwelijks last heeft van inflatie en censuurbestendig is. Waarbij geen bank of overheidsinstantie invloed kan uitoefen op transacties.

Wat dat betreft zou een digitale versie van de yuan de Chinese centrale bank alleen maar meer middelen geven om de geldstromen te controleren.

Leave a Reply