blog

Charlie Lee van Litecoin zegt dat NFT lijkt op ICO-hype van 2017

By 4 maart 2021No Comments

De grondlegger Litecoin trok parallellen tussen de huidige NFT-markt en de beruchte ICO-markt van eind 2017.

Flinke groeispurt

Litecoin-oprichter Charlie Lee is geen fan van Non-Fungible Tokens (NFT’s), de snelgroeiende sector binnen het cryptocurrency-ecosysteem. NFT’s hebben veel mensen bewogen om te investeren in crypto omdat ze fan zijn van iets of iemand, zonder dat ze weten dat ze investeren in cryptocurrency. In de afgelopen maanden is de NFT-markt gegroeid tot de huidige waardering van 2,85 miljard euro.

Lee legde op Twitter uit waarom hij geen fan is. ‘Ik zie veel parallellen tussen de NFT’s van 2021 en de ICO’s van 2017 en de altcoins van 2013,’ zei hij. ‘Weinig zullen blijven bestaan en waarde vasthouden, de meesten niet.’

Unieke schaarste

De hype van NFT begon eind 2020 en is overgedragen naar 2021. Dit zijn, voor niet-ingewijden, een cryptografische weergave van tastbare en niet-tastbare objecten (zoals onroerend goed, digitale kunst, muziek). Je kunt het zien als een soort digitaal eigendomsbewijs van iets wat uniek of schaars is. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse rockband Kings of Leon hun nieuwste album als NFT uitbrengt.

Van nul naar honderd

De totale waarde van de NFT-markt was in 2019 nog geen 250 miljoen euro, in 2020 verdrievoudigde deze waarde en inmiddels is de totale waarde 2,85 miljard euro. Het is niet alleen de waarde die is toegenomen, ook (en mischien wel vanzelfsprekend) is het handelsvolume toegenomen.

Volgens Dappradar bedroeg het gemiddelde volume in maart 2020 minder dan 25.000 euro, terwijl het vandaag alleen al in één dag tientallen miljoenen bereikt. Ook de NFT’s gaan voor enorme bedragen onder de hamer. Verschillende platforms, zoals CryptoPunks, basketbal-merk NBA Top Shots en OpenSea, hebben in 2021 een omzet van 1 miljoen  per NFT behaald. Deze groei wordt vanuit verschillende hoeken bekritiseerd.

Hype en FOMO

Oudgedienden zoals Lee vergelijken de plotselinge groei van NFT’s met ICO’s. In zijn tweet somde hij enkele van deze overeenkomsten op: dat ze gemakkelijk nieuwe te creëren zonder barrières, eenvoudig te begrijpen en uit te leggen, brengt tonnen nieuwe mensen naar crypto, hoge prijzen en creëren een hype / FOMO.

DeFi Ted, een anonieme crypto-investeerder en adviseur van het verzekeringsproject Cover Protocol, deelde gisteren zijn ervaringen met NBA Top Shots in een tweet, waarin hij het opnameproces van het bedrijf uitlegde.

Hij zegt dat Top Shots niet reageert op opnameverzoeken, waardoor DeFi Ted twijfelt aan de solvabiliteit van het project.

Leave a Reply