blog

Chainlink verwart goud met zilver en werkt met andere blockchain dan Ethereum

By 27 februari 2020No Comments

Chainlink heeft voor het eerst een oracle gebouwd voor een andere blockchain dan die van Ethereum. Ze werken nu ook samen met blockchainbouwer Polkadot. Daarnaast ging er iets fout bij het doorgeven van een live prijs. De goud- en zilverprijs werden door elkaar gehaald waardoor slimme gebruikers 36.000 dollar winst konden maken.

Polkadot eerste andere blockchain

Het blockchain project van Polkadot is de eerste keer dat Chainlink werkt met een andere blockchain dan die van Ethereum, maar waarschijnlijk niet de laatste. Chainlink biedt oracleoplossingen waarmee (volgens de aankondiging althans) veilige, transparante en accurate datafeeds verwerkt kunnen worden in smart contracts.

In de aankondiging staat ook dat ontwikkelaars die bouwen volgens het protocol van Polkadot, nu kunnen vertrouwen op de oracles van Chainlink om veilig toegang te krijgen tot vrijwel elke externe, echte bron.

Een brug tussen blockchains

Polkadot is van plan om de gedecentraliseerde oracles van Chainlink te gebruiken voor zijn parachain technologie. Parachain moet een brug slaan tussen verschillende blockchains. De oracles van Chainlink moeten zorgen voor informatie zoals live prijsfeeds en worden volgens de aankondiging gebruikt om identiteitsgebaseerde digitale handtekeningen te verifiëren.

In eerste instantie wordt de Oracle-technologie geïntegreerd voor Substrate, het blockchain-framework van Polkadot. Polkadot wil de oracles ook gebruiken voor het experimentele netwerk Kusama.

Polkadot bestaat sinds 2016 en is het geesteskind van Ethereum mede-oprichter Gavin Wood.

Naast de diversificatie aan blockchainbouwers, richt Chainlink zich ook op integraties met in Decentralized Finance (DeFi) -applicaties. De oraclenetwerken worden voornamelijk gebruikt om nauwkeurige prijsfeeds te leveren van off-chain bronnen.

Fout Chainlink kostte 36.000 dollar

Afgelopen vrijdag had Chainlink voor het eerst te maken met een serieus probleem. Er trad een fout op met één van de prijsfeeds, waardoor sommige slimme gebruikers in korte tijd ongeveer 36.000 dollar aan winst konden maken.

De feed registreerde de onjuiste prijs voor zilver-naar-USD (XAG / USD) op Synthetix, een platform voor het verhandelen van op Ethereum gebaseerde DeFi-derivaten, die prijsfeeds van Chainlink gebruikt.

Chainlink schreef een soort nabeschouwing van de fout. Ze claimen dat het probleem een gevolg was van menselijk handelen, en niet van de oracle technologie. Toch heeft het bedrijf aangeboden om de verliezen van gebruikers van Synthetix te dekken.

Ze schreven:

Belangrijk is dat deze prijsafwijking het gevolg was van menselijke fouten en geen oracleprobleem was. De menselijke fout trad op bij het verbeteren van het XAG / USD-netwerk door extra functies vrij te geven die een update vereisen van de configuratie van het smart contract. Hierdoor hebben ze ten onrechte een verzoek ingediend voor de goudprijs (XAU) in plaats van de zilverprijs (XAG)

Leave a Reply