blog

Chainlink stijging heeft verschillende oorzaken

By 5 mei 2021No Comments

Ethereum, Dogecoin en Ethereum Classic lijken de altcoinrally deze week te leiden en haalden dan ook allemaal nieuwe all time highs de afgelopen dagen. Er is ontzettend veel bullish momentum op de markt. Toch heeft bitcoin vandaag een paar duizend euro moeten inleveren, dit had effect op de hele cryptomarkt, veel altcoins staan in het rood.

Chainlink lijkt op dit moment de uitzondering op de norm, de cryptocurrency koos de tegenovergestelde richting en brak eindelijk met 50 dollar per muntje. Dat komt door een paar belangrijke ontwikkelingen.

Roadmap uitgebracht

De uitgifte van de Chainlink 2.0-whitepaper is een van die ontwikkelingen. In de whitepaper wordt een roadmap voor de toekomst van Chainlink voorgesteld, met hetzelfde doel om de beperkingen van de oorspronkelijke whitepaper aan te pakken. De functionaliteit van smart contracts is zo’n beperking. Dat staat ook in een recent artikel van OKEx Insights. Hierin staat:

‘Chainlink 2.0 pakt deze beperkingen aan door hybride slimme contracten in DON’s mogelijk te maken. Hierdoor krijgen blockchain-protocollen toegang krijgen tot off-chain gegevensbronnen en kunnen ze off-chain berekeningen uitvoeren.’

De volgende iteratie van Chainlink zal ook werken aan het schaalbaarder maken van oracles en tegelijkertijd zorgen voor meer privacybescherming op het netwerk door meer gebruik te maken van extra lagen bovenop de blockchain.

Samenwerking met Vesper

Er zijn ook andere ontwikkelingen geweest. Chainlink levert bijvoorbeeld oracles voor Vesper. De berekening van TVL van elk DeFi-platform (vergelijkbaar met ‘activa onder beheer’ of AUM in traditionele financiën) is uniek voor Vesper. Normaal gesproken wordt dit berekend aan de hand van prijsgegevens van één of zeer weinig bronnen. Dit kan leiden tot een minder nauwkeurige weergave van de prijs van een digitaal activum op een bepaald moment. Door gebruik te maken van oracles van Chainlink, streeft Vesper naar een zo nauwkeurig mogelijke weergave van de totale in Amerikaanse dollar luidende waarde van activa op hun platform.

Het oracle netwerk van Chainlink is decentraal en haalt data uit meerdere bronnen, ook van buiten de cryptonetwerken. Bovendien kan met deze gegevens niet worden geknoeid door externe partijen of door het Vesper-team.

Kritiek op Chainlink

Hoewel de oracles van Chainlink decentraal zijn, is er wel de kritiek dat de verdeling van de muntjes van LINK niet zo decentraal is. Daar lijkt verandering in te komen, het procentuele aanbod van de top 1% van de LINK-adressen is gedaald tot 84%. Ofwel, whales maken nog steeds de dienst uit, maar ze hebben net iets minder slagkracht gekregen.

Dit zijn allemaal optimistische ontwikkelingen, die ervoor hebben gezorgd dat de koers van Chainlink even door de magische grens van 50 dollar kon breken.

Bron: BTC Direct

Leave a Reply