blog

Hoe inflatie Argentijnen massaal naar Bitcoin en Ethereum dwingt

By 5 mei 2021No Comments

De populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrency’s neemt toe in Argentinië. Dat komt doordat burgers van het Zuid-Amerikaanse zoeken naar manieren om te compenseren voor inflatie.

Digitale eieren voor hun geld

Het wereldwijde persbureau AFP News schreef gisteren dat Argentijnen hun eieren voor hun geld kiezen, alleen bestaan die eieren in de digitale wereld. Vooral Bitcoin, Ethereum, Tether en Dai zijn populair. Laatste twee zijn stablecoins, gekoppeld aan de waarde van de dollar.

Maximiliano Hinz, directeur van Binance in Zuid-Amerika, zegt dat het aantal gebruikers uit Argentinië sinds 2020 is vertienvoudigd. Dat is ontzettend veel, maar zulke stijgingen zie je sinds de start van de bullrun eigenlijk in de hele wereld.

Ontsnapping aan inflatie

Volgens het bericht van AFP News daalt de waarde van de Argentijnse peso praktisch elke dag. De inflatie bedroeg de afgelopen drie jaar gemiddeld 45%. Bovendien is het bruto binnenlands product van het land in 2020 met ongeveer 10% gedaald, terwijl de economie sinds 2018 in een recessie verkeert.

Hieronder wordt de Argentijnse peso vergeleken met World Currency Unit (WCU). Zoals je ziet legt de peso het al tien jaar af tegen een groot deel van de wereld. WCU is een index om de wereldwijde koopkracht weer te geven.

Bron: Tradingview

WCU vertegenwoordigt de som van de bruto binnenlandse producten van de belangrijkste economieën in de wereld, namelijk de VS, de eurozone en het VK, Japan, Canada en Australië.

Dollars zijn onbereikbaar

Historisch gezien investeerden Argentijnen hun geld in Amerikaanse dollars om inflatie te ontvluchten, maar zelfs deze beproefde methode is de laatste tijd onhaalbaar geworden.

Afgezien van de extreem lage rentes bij lokale banken, heeft de overheid ook een strikte aankooplimiet van 200 dollar per maand voor lokale inwoners opgelegd.

Een op twintig Argentijnen

Daarom zijn cryptocurrency’s een voor de hand liggende oplossing geworden voor de economische ellende in Argentinië. Volgens Hinz (van Binance) zijn er nu ongeveer twee miljoen accounts geregistreerd in tegenover een totale bevolking van 45 miljoen.

‘Het is geen toeval dat Argentinië en Venezuela, landen met een hoge inflatie, de belangrijkste cryptozones in Zuid-Amerika zijn’, zegt Marcos Zocaro, specialist in digitale activa tegen AFP:

‘Ik heb oudere klanten die vroeger bang waren om een ​​vaste storting bij een bank te doen, maar cryptocurrency kopen zonder bang te zijn risico te lopen.’

Betalen met cryptocurrency

Tegelijkertijd gebruiken Argentijnen steeds meer cryptocurrency’s als betaalmiddel aangezien alles, van auto’s tot tweedehands kleding, in het land kan worden gekocht en verkocht voor digitale activa.

En daar stopt het niet, Mercado Libre is een groot, Argentijns e-commercebedrijf en zij accepteren bitcoin voor vastgoed. De Argentijnse vastgoedsector werd voorheen gedomineerd door de Amerikaanse dollar.

Er is nog een reden waarom Argentijnen liever bitcoin dan buitenlandse valuta hebben op dit moment: ‘Sinds het begin van de pandemie hebben stimuleringspakketten in alle landen valuta’s gedevalueerd ten opzichte van schaarse goederen zoals bitcoin, door de beperkte uitgifte is het gewoon digitaal goud.’

Leave a Reply