blog

Centrale Bank van China wil nog strenger optreden tegen cryptocurrency trading

By 22 november 2019No Comments

De Centrale Bank van China heeft vandaag om ongeveer 17:00 uur lokale tijd dit bericht gedeeld. Volgens China kenner Dovey Wan is de strekking van het verhaal dat China veel strenger gaat toezien op het reguleren van cryptocurrency’s en afgeleide producten. Van het positieve sentiment van een paar weken geleden, toen President Xi zich positief uitliet over blockchain, is helemaal niks meer over.

Nieuwe regels, nieuwe kansen

China gaat wel erg ver in het beleid: ‘blockchain, not bitcoin’.  De Centrale Bank (PBoC) heeft zojuist een nieuwe update van de regelgeving uitgebracht die ernaar streeft de handel in digitale valuta in het land aan te pakken.

Volgens Dovey Wan zijn dit de belangrijkste punten uit de aankondiging:

  • De PBoC heeft zijn standpunt ten aanzien van ICO’s, IEO’s, STO’s en soortgelijken opnieuw bevestigd. Deze zijn allemaal illegaal volgens de Chinese wetgeving.
  • Cryptocurrency exchanges die buiten het vasteland van China zijn gevestigd, maar wel diensten in China verlenen, worden strenger gereguleed. Fiat en afrekenkanalen worden ‘opgeruimd’.
  • De wetshandhaving van Shanghai richt zich specifiek op digitale valutaplatforms die in het buitenland zijn geregistreerd.

Crypto’s brengen te veel risico’s voor consumenten mee

De aankondiging bevestigt ook het standpunt van de regering ten aanzien het positief benaderen van blockchain, maar niet van cryptocurrency’s. De Chinese staat is van mening dat elke vorm van financiering, uitgifte en handel van cryptocurrency nog steeds te veel risico’s voor de dagelijkse consument met zich meebrengt.

De nieuwe regels tonen wel aan hoe serieus president Xi is om blockchain te promoten, en tegelijkertijd de rol van cryptocurrency’s te verminderen. Het is interessant om te volgen waar dit toe zal leiden, aangezien blockchain en cryptocurrency’s sinds de geboorte van bitcoin een symbiotische relatie hebben.

Niets meer dan een tijdelijk struikelblok

Hopelijk kijken we over een tijdje terug op deze tijd, terwijl we een grijns niet kunnen onderdrukken. Hopelijk is de adoptie van cryptocurrency’s dan al stukken verder en grinniken we omdat een wereldleider ooit dacht dat blockchain zonder cryptocurrency’s een mogelijkheid was. En dat deze nieuwe regels niets meer zijn dan een kleine struikelblok, waar we met beide benen overheen zijn gesprongen.

Leave a Reply