blog

Bitcoin koers analyse: verlies van 10 procent in een dag, wat nu?

By 22 november 2019No Comments

Het gaat hard met de koers van bitcoin. Maar niet op de manier zoals je dat zou willen (tenzij je short gaat). Van maandag tot vrijdag daalde de waarde van bitcoin met ruim 18 procent. En alleen al vandaag daalt de koers met ruim tien procent. Ai. In dit artikel blikken we terug en kijken we naar volgende week.

Bitcoin koers breekt door belangrijke ondersteuning

We pakken eerst het totaalplaatje erbij. De koers is door een belangrijke ondersteuning gezakt. Deze ondersteuning lag op 6.700 en is het afgelopen half jaar erg belangrijk geweest:

  • In mei en juni was deze waarde de laatste horde naar het hoogtepunt van 12.200 euro.
  • Vorige maand vond bitcoin hier zijn bodem, voordat de koers met veertig procent omhoog knalde.

En over veertig procent gesproken, die winst is nu inmiddels verdampt. We bevinden ons nu zelfs onder het niveau van eind oktober. Tja, het kan snel gaan in de cryptomarkt:

De laatste vrijdag van de maand in zicht, wat betekent dat voor bitcoin?

Volgende week is alweer de laatste volledige week van november. En die laatste volledige week is altijd spannend om in de gaten te houden. Elke laatste vrijdag van de maand verlopen namelijk de bitcoin futures contracten van CME Group. Dat kan ook invloed hebben op de koers van bitcoin.

Met behulp van bitcoin futures kan je gokken op een prijsstijging of prijsdaling. Bij CME Group worden deze contracten afgehandeld in dollars. Als je daar handelt in bitcoin futures heeft dat dus geen directe invloed op de bitcoin prijs.

Maar wat als je gokt op een prijsdaling (short gaan) en de koers wil maar niet dalen? Dan kan je invloed op de bitcoin markt uitoefenen door in korte tijd veel bitcoin te verkopen. Dat kan uiteraard alleen als je een flinke hoeveelheid bitcoin hebt.

De afgelopen maanden is de timing van elke daling wel erg opvallend. Elke laatste week van de maand daalde de bitcoin koers met minstens tien procent. Dat zie je op de grafiek hieronder. Het kan goed zijn dat grote investeerders bij CME Group een flinke vinger in de pap hebben. Mogelijk drukken zij de prijs om winst te behalen op hun positie.

Wat houdt dat in voor volgende week? Stel dat bitcoin met tien procent daalt in vergelijking met nu, dan komen we uit op een koers van ongeveer 6.100 euro. We weten natuurlijk niet of het ook zo gaat uitpakken, de markt blijft onvoorspelbaar.

En of dit ook de reden is van de dalingen van afgelopen maand blijft giswerk. Het is onmogelijk om dit met honderd procent zekerheid hard te maken. Interessant is in ieder geval dat bitcoin futures platform Bakkt vanaf 9 december ook in dollars afgehandelde futures gaat aanbieden. De komende maanden worden dus interessant om te volgen!

Maar wat als..

De bitcoin koers eigenlijk al die tijd in een enorme bull flag aan het bewegen is? Al maanden beweegt de bitcoin koers tussen twee trendlijnen die evenwijdig omlaag lopen. Samen met de grote koersbeweging omhoog van de eerste helft van 2019 lijkt dat verdacht veel op een bull flag.

Een bull flag is een bullish continuation pattern. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent dat de positieve koersbeweging van de eerste helft van 2019 doorgezet kan worden. Ten minste, als de bitcoin koers uit de twee trendlijnen beweegt. Hieronder zie je hoe dat scenario zou kunnen uitpakken:

Dit lijkt een gek scenario, maar ook dit behoort tot de mogelijkheden. Koersbewegingen van tientallen procenten op een dag zijn voor bitcoin niet vreemd. Van vrijdag 25 oktober op zaterdag 26 oktober steeg de koers zelfs met 40 procent!

Wat de bitcoin koers ook gaat doen, wij houden je altijd op de hoogte!

Leave a Reply