blog

Het Web 3.0 kan zorgen voor adoptie van cryptocurrency in Afrika

By 23 november 2019No Comments

Cryptocurrency is meer dan alleen de koers of de techniek. Het echte succes hangt af van adoptie: hoeveel mensen gebruiken er wereldwijd cryptocurrency? Een manier om bitcoin en cryptocurrency gebruiksvriendelijker te maken is om wallets toegankelijker te maken. Maar wallets zijn voor sommige gebruikers nog steeds een drempel. Daarom werken ook webbrowsers aan de adoptie van cryptocurrency.

Opera browser biedt ondersteuning voor bitcoin, tron en ether

In oktober lanceerde webbrowser Opera ondersteuning om bitcoin (BTC) en tron (TRX) op te slaan en te gebruiken in transacties. Eerder kon je met Opera al ether en ERC-20 tokens beheren. Volgens Opera is de browser daarmee helemaal klaar voor Web 3.0. Met Web 3.0 zijn verschillende functies geïntegreerd in een browser.

Bij Opera betekent dat dat je niet meer hoeft te switchen van applicatie om met cryptocurrency te betalen voor een product of een dienst. Dat zit allemaal in de browser verwerkt, en dit zorgt weer voor het wegnemen van een drempel bij het betalen met cryptocurrency. Een andere stap is dat meer webshops bitcoin accepteren, maar daar zijn we nu nog niet.

Afrikaanse markt klaarstomen voor bitcoin?

Uit cijfers van Opera blijkt dat 350 miljoen mensen wereldwijd de browser gebruiken. En ook interessant, 120 miljoen gebruikers bevinden zich in Afrika. Het team achter Opera richt zich dan ook op het Afrikaanse continent met een lichtere browser, de Opera Mini. Dat komt door de hoge internetkosten daar, in Benin betaal je bijvoorbeeld twintig dollar per GB.

Dat Opera zich richt op Afrika kan nog wel eens interessant zijn. Wanneer we de cijfers van Google erbij pakken, dan zien we dat de interesse voor bitcoin in Afrika hoog is. In het afgelopen jaar wordt er in Nigeria, Zuid-Afrika en Ghana relatief veel gezocht naar bitcoin in vergelijking met andere landen in de wereld. Dat is ook niet gek, in Nigeria is er sprake van hyperinflatie. Inwoners zoeken daarom naar alternatieven zoals bitcoin.

Een van de use-cases van cryptocurrency in Afrika kan de snelgroeiende gokmarkt zijn. De totale gokmarkt van Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika samen was in 2018 ongeveer 37 miljard dollar, naar schatting van Quartz Africa.

Gokken kan bijvoorbeeld met de Wink-app van Tron. Justin Sun, CEO van Tron, vertelt in een interview met Cointelegraph over de mogelijkheden van Wink:

‘Gebruikers kunnen eenvoudig de Opera-browser gebruiken om Wink te spelen door in te loggen op Wink.org. En dat allemaal zonder gebruik te maken van cryptowallets van derde partijen. We verwachten in de toekomst meer Tron dApps op vergelijkbare wijze te integreren in Opera.’

Geen concrete cijfers over het gebruik

Over gokken gesproken, er zijn helaas nog geen concrete cijfers over het gebruik van de cryptowallet in de browser van Opera. Zo kan je de cryptowallet alleen nog gebruiken in de ‘Opera Browser met gratis VPN’ voor Android en ‘Opera Touch’ voor iOS. Vanwege het aantal gebruikers heeft de browser van Opera de potentie om een flink deel van de wereld kennis te laten maken met bitcoin. Als niemand de cryptowallet van Opera gebruikt is de adoptie van bitcoin en cryptocurrency nog ver weg.

Ook is het moeilijk om via de Opera browser aan cryptocurrency te komen. Dan kan je net zo goed BLOX gebruiken. BLOX is de Nederlandse alles-in-een cryptocurrency app voor op je smartphone. Koop, verkoop en beheer de populairste cryptocurrency’s van dit moment, en dat allemaal vanuit je broekzak.

Leave a Reply