blog

Centrale bank Bahama’s lanceert eigen cryptocurrency, CBDC

By 21 oktober 2020No Comments

De Centrale Bank van de Bahama’s heeft vandaag haar eigen op blockchain-gebaseerde centrale bank digitale valuta (CBDC) gelanceerd. De Bahama’s zijn een van de eerste landen ter wereld met een CBDC.

Sand Dollars

De tokens worden Sand Dollars genoemd en het zijn cryptografische vertegenwoordigingen van de Bahamaanse dollar, geslagen en gereguleerd door de centrale bank van het land. De Sand Dollars zijn geïntegreerd in de betalingsnetwerken van het Caribische eiland.

Vandaag begint de geleidelijke vrijgave van de Sand Dollar. Dit betekent dat 385.000 burgers vanaf vandaag accounts kunnen openen om Sand Dollar transacties uit te voeren. Een vertegenwoordiger van de centrale bank:

‘Ze kunnen zich vandaag aanmelden. En zodra ze de Sand Dollar wallet in handen hebben, kunnen ze beginnen met transacties, dit is zowel voor het grote publiek als voor handelaren.’

Financiële instellingen nemen initiatief

Voorafgaand aan de lancering van vandaag werd er sinds december 2019 op kleine schaal getest.

De centrale bank heeft zes financiële instellingen geautoriseerd voor Project Sand: Omni Financial, Kanoo, SunCash, Cash N Go, Mobile Assist en Money Maxx. Op één na zijn ze allemaal live gegaan. De centrale bank zal financiële instellingen blijven binnenhalen en op de witte lijst zal zetten, maar het zijn de instellingen zelf die het initiatief moeten nemen.

Aanvulling op bestaand systeem

De Bahamaanse centrale bank heeft de CBDC ontworpen om contanten aan te vullen en het bestaande betalingssysteem van het land te verbeteren. Op een pagina met veelgestelde vragen over het project beweert Project Sand dat de betalingssystemen van het land verwaarloosbare transactiekosten aan gebruikers in rekening brengen. Daarnaast wordt het netwerk beveiligd door hoogwaardige coderingsprotocollen en verbeterde KYC / AML-standaarden.

In tegenstelling tot bitcoin wordt de Sand Dollar gecontroleerd en geslagen door één centrale partij, in dit geval de centrale bank van de Bahama’s. De Sand Dollar kan alleen gebruikt worden voor binnenlandse betalingen. Volgens de whitepaper draait het land een eigen blockchain voor de Sand Dollar.

Mocht je meer willen weten over de eventuele effecten van een CBDC, en welke rol bitcoin in deze nieuwe wereld kan spelen, bekijk dan deze video van Raoul Pal. Het is zijn interpretatie van wat de toekomst kan brengen.

Leave a Reply