blog

CBDC is geen reactie op stablecoins, aldus de centrale bank van de centrale banken (BIS)

By 28 juni 2020No Comments

Centrale bank digitale valuta’s (CBDC) kunnen wel eens een game changer zijn voor overheden wereldwijd. Dat is de conclusie van een nieuw jaarlijks verslag van de Bank of International Settlements (BIS). De BIS kan je zien als de centrale bank der centrale banken. Het is een organisatie bestaande uit 60 centrale banken wereldwijd.

Het verslag heeft de titel: “Centrale banken en betalingen in het digitale tijdperk”.  Het is dan ook niet gek dat CBDC’s besproken worden in het artikel. CBDC’s kunnen ‘een nieuw, veilig, vertrouwd en breed geaccepteerd digitaal betaalmiddel’ worden volgens de BIS.

Ontwikkeling CBDC is reactie op COVID-19

De BIS gelooft dat de coronacrisis de vraag en interesse naar CBDC’s heeft vergroot. Volgens het verslag zijn centrale bank digitale valuta’s geen reactie op de stijgende interesse naar cryptocurrency’s of stablecoins. Ook de introductie van Facebook’s Libra heeft volgens de BIS geen invloed op de ontwikkeling van CBDC’s.

Of zoals de BIS het zelf in alle duidelijkheid (kuch) zegt:

“De uitgifte van centrale bank digitale valuta’s is geen reactie op cryptocurrency’s en voorstellen voor stablecoins vanuit de private sector, maar eerder een gerichte technologische inspanning van de centrale banken om verschillende openbare beleidsdoelstellingen tegelijk na te streven.”

Maar het verslag bevat ook een concretere uitspraak:

“CBDC’s hebben het potentieel om de volgende stap in de evolutie van het geld te zijn”

China en Europa bezig met CBDC

Op dit moment zijn er verschillende centrale banken wereldwijd bezig met een eigen CBDC. Het bekendste voorbeeld is China, deze CBDC zou al bijna klaar moeten zijn. Verschillende bedrijven zijn zelfs al uitgenodigd om de munt uit te proberen.

Dichter bij huis is Frankrijk bezig met het testen van een soort digitale euro. En eerder deze week kwam het nieuws dat ook Italië wil gaan experimenteren met een digitale euro. Meer dan 700 Italiaanse financiële instellingen zijn naar verluidt geïnteresseerd in het testen van de CBDC.

Leave a Reply