blogExchanges

Waarom Chinese media tegen Binance zijn, maar Huobi de hemel in prijzen

By 28 juni 2020No Comments

Binance en Huobi zijn twee van ’s werelds grootste crypto exchanges met wortels in China. Toch worden ze totaal anders behandeld door Chinese media. Waarom eigenlijk?

Binance door het slijk gehaald

Binance werd deze week door het slijk gehaald door de Chinese staatsmedia, terwijl rivaal Huobi op dezelfde dag figuurlijk gekroond werd.

China National Radio (CNR) news, een officiële spreekbuis van de Chinese regering, publiceerde een verhaal over de ICO’s, illegaal in China sinds 2017, en waarschuwde luisteraars en lezers over de mogelijke risico’s van het verlies van hun kapitaal in een ongereguleerde markt. Het verhaal benadrukte de gevaren van de ICO-markt, waarbij de nadruk lag op mislukte projecten en verloren geld.

Het CNR-artikel was vooral heel negatief over Binance. Het artikel ging in op beveiligingsinbreuken (door laksheid van Binance) en het verhaal claimde dat gebruikers van Binance hierdoor ontzettend veel geld zijn verloren.

CNR waarschuwde ook dat sommige cryptobeurzen van China naar het buitenland zijn verhuisd om de Chinese regelgeving te omzeilen, maar dat ze zich blijven richten op gebruikers op het vasteland van China. Zij waarschuwde dat als consumenten niet in staat zijn om de identiteit van de exploitant te bepalen, het verlies van eigendommen moeilijk te herstellen zou zijn.

Huobi kan niets verkeerd doen

Ondertussen wordt Huobi, een grote concurrent van Binance, heel anders gepresenteerd door de staatsmedia. En dat zou je in eerste instantie niet verwachten aangezien Huobi net als Binance naar het buitenland is verhuisd om de regels te omzeilen.

Op Central Television Channel 13 (CCTV) werd Huobi deze week genoemd als een belangrijk onderdeel van de technologiecluster in Hainan, de nieuwe vrijhandelshaven van China.

Binance en Huobi zitten in exact dezelfde business en dat is zorgen dat klanten munten kopen of verkopen voor andere cryptocurrency’s of fiatgeld. Waarom worden ze dan zo verschillende behandeld door Chinese media?

Eerst mediacampagne, dan beleidswijziging

Kelly Le en Sam Reynolds van Forkast schrijven dat als de Chinese staatstelevisie, radio, kranten of online nieuwsplatforms een waarschuwing geven over een bedrijf, dat vaak opgevolgd wordt door nieuw beleid. Dit overkomt niet alleen Chinese bedrijven, zelfs Apple heeft zich hier aan onderworpen in 2013.

In reactie op het verhaal van de Chinese National Radio zegt Binance nu dat hun lokale Chinese site slechts een testplatform was en niet bedoeld voor algemeen publiek gebruik. De exchange beweert dat volgens hun analyses de meeste gebruikers eigenlijk uit Egypte kwamen en niet van het vasteland van China.

Wel of geen lokaal kantoor

Binance is sinds 2018 niet meer geregistreerd in China, omdat het bedrijf zei dat het zijn hoofdkwartier uit het land verplaatste als gevolg van vijandige regelgeving. Eind 2019 waren er geruchten dat de politie het kantoor van Binance in Shanghai binnenviel maar dit bleek onzin te zijn.

Huobi heeft een kantoor in China aangehouden, maar opereert eigenlijk vanuit het buitenland. In wezen is er maar weinig verschil in bedrijfsvoering tussen de twee bedrijven, ze concurreren om dezelfde klanten.  Maar er is één belangrijk verschil.

Toen Binance uit China vertrok, behield Huobi een kantoortje in China, ook al werd het bedrijf nu vanuit het buitenland gerund. Binnen het bedrijf opende ze een sectie van de Communistische Partij van China. Deze informatie komt van wederom van Forkast.

Bereid zijn om mee te werken

Het hosten van een eigen contact- en lobbyafdeling van de overheid is een zet die veel grote bedrijven in China doen. Hierdoor blijven ze vriendjes met de overheid en geven ze een signaal af dat ze willen samenwerken en de regels willen naleven. Volgens Forkast staat in het handboek van de Communistische Partij  staat dat elke onderneming in China met minimaal drie partijleden in het werknemersbestand, een eigen partijtak moet oprichten.

Huobi gaat nog iets verder en neemt nu ook deel aan China’s nieuwe nationale Blockchain Service Network als een van de 14 founding leden. Bloomberg schrijft dat Huobi ook deel neemt aan verschillende projecten in China’s Belt and Road initiatief.

Niet gek dus dat Binance het in de ogen van de Chinese media niet goed kan doen.

Leave a Reply