blog

BREAKING: Bitcoin stijgt binnen uur met 11 procent tot 6.600 dollar, reageert op Dow Jones

By 23 maart 2020No Comments

Dat ging snel! In slechts een uur steeg de bitcoinkoers met 11 procent naar 6.600 dollar. En op het moment van schrijven is de prijs weer met 6 procent gedaald. Hoe komt het dat de prijs nu zo heftig op en neer beweegt?

Bitcoin reageert op beslissing Federal Reserve

Het lijkt erop dat bitcoin sterk reageert op de Amerikaanse aandelenmarkt. Rond 13:00 uur Nederlandse tijd kondigde de Federal Reserve (Fed) nieuwe maatregelen aan om de Amerikaanse economie te ondersteunen.  Zo stelt de Fed nu 300 miljard dollar beschikbaar ter ondersteuning van kredietverstrekking aan ondernemers, consumenten en bedrijven.

Daarnaast koopt de Fed niet alleen staatsobligaties op, maar ook commerciële hypotheekobligaties voor ‘zoveel als nodig is’.

Beurzen zoals de Dow Jones waren op dat moment nog niet open, maar speculanten reageerden positief. Dow Jones futures stegen om 13:00 uur flink in waarde. Precies op hetzelfde moment dat de koers van bitcoin ook omhoog vloog.

Deze beweging zie je terug op de grafiek hieronder. In het groen bitcoin, en in het rood de koers van Dow Jones futures. Inmiddels zijn beide koersen weer wat aan het dalen.

Wanneer koppelt bitcoin zich los van de aandelenmarkt?

Voorlopig lijkt het er nog op dat bitcoin de bewegingen van de aandelenmarkt volgt. Eigenlijk ook niet gek, er heerst paniek op de markt en vrijwel alle financiële markten hebben het zwaar te verduren. Zelfs de koers van goud is met bijna 15 procent gestegen in de periode tussen 9 maart en 20 maart.

Analist Willy Woo vergelijkt de situatie van nu met het begin van de financiële crisis van 2008, toen was er nog geen bitcoin. Goud daalde in de eerste paar maanden ook tegelijkertijd met de aandelenmarkt. Na ongeveer een maand begon de koers van goud zich los te koppelen.

Staat hetzelfde nu ook te wachten voor bitcoin? Het is misschien wat vroeg om daar wat over te zeggen. De komende weken zullen bepalend zijn!

Leave a Reply