Gary Cohn is voormalig economisch adviseur van het Witte Huis. Volgens hem zit Amerika nu in een volledige recessie en zal het biljoenen dollars kosten om de komende werkloosheid op te lossen. Dat zei hij in een interview met CNBC.
Vorige week kondigde de Federal Reserve al aan om 700 miljard dollar in de economie te pompen, om staatsobligaties en hypotheekschulden op te kopen. Wat betekent dit voor bitcoin?
Gary Cohn: The US is in a recession that will take ’trillions’ to solve as unemployment ‘skyrockets’ https://t.co/o7k0iXaD0t
— CNBC (@CNBC) March 20, 2020
Aantal werklozen zal omhoog schieten
In december vorig jaar ging het nog goed met de Amerikaanse economie. Met 3,5 procent bereikte de werkloosheid het laagste niveau in jaren. Maar al vanaf september vorig jaar zag je de eerste tekenen van een komende recessie. De Federal Reserve hervatte toen al het opkopen van miljarden dollars aan activa, om de balansen van commerciële banken te vullen.
Het coronavirus gaf het laatste zetje richting de afgrond. Bedrijven liggen stil en de koersen van aandelen gaan flink naar beneden. Maar volgens Cohn is dit nog maar het begin: ‘Het aantal werklozen zal omhoog schieten.’
Volgens cijfers van CNBC zal het werkloosheidspercentage stijgen tot boven de tien procent. In absolute aantallen gaat het dan om minimaal 32 miljoen werklozen.
Er komen nieuwe bailouts
Volgens Cohn is het dan ook onvermijdelijk dat er nieuwe bailouts (reddingsoperaties) komen. Om de Amerikaanse economie op gang te helpen is er nog veel meer geld nodig:
‘We moeten Amerikaanse arbeiders nu redden met bailouts. Ze willen werken, willen gaan werken als ze kunnen. Ze kunnen dat nu niet, krijgen te horen dat ze thuis moeten blijven en krijgen te horen dat ze niet moeten werken. ‘
Dit is waarvoor bitcoin is gemaakt
Cohn geeft toe dat het voortdurend verstrekken van kredieten de economie tot een puinhoop heeft gemaakt. De te hoge uitgaven worden door deze crisis alleen maar verergerd en dat heeft langdurige schade tot gevolg.
En dat vormt de brug naar bitcoin. Bitcoin is ontstaan na de vorige financiële crisis van 2008. Ook toen werd de geldkraan opengezet om instellingen te redden, toen waren het banken.
Een hint naar het bestaansrecht van bitcoin kunnen we vinden in het allereerste transactieblok van bitcoin. Daarin heeft Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin, een krantenkop van The Times verwerkt:
Satoshi zag in 2008 al een gedecentraliseerde valuta als oplossing. Een munteenheid die niet onbeperkt bijgedrukt kan worden, zodat de munt zijn waarde blijft behouden. Deze recessie is de eerste echte test voor bitcoin om zich te bewijzen.