blogExchanges

Bitfinex eerste crypto exchange die gebruik maakt van bitcoin’s Lightning Network

By 4 december 2019No Comments

Cryptocurrency beurs Bitfinex heeft aangekondigd dat ze nu een volledig Lightning Network node draaien en geïntegreerd hebben op hun platform. Hiermee kunnen klanten betaalkanalen openen waardoor er vrijwel geen transactiekosten zijn als je coins stort of opneemt.

Bitfniex heeft hiermee de primeur te pakken, zij zijn de eerste grote crypto exchange die het Lightning Network integraal onderdeel maakt van hun diensten.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network is een tweede laag om de blockchain van bitcoin heen. LN is ontwikkeld als oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van bitcoin, er kunnen immers maar zeven transacties wereldwijd, per seconde gedaan worden via de blockchain van bitcoin. Deze betaaloplossing omzeilt eigenlijk de blockchain, er zijn geen blokbevestigingen meer nodig voor transacties.

Er wordt alleen een transactie op de blockchain bijgeschreven als je een kanaal opent of sluit. Een simpel voorbeeld: jij opent een kanaal met BTC Direct van 1 bitcoin. Het kanaal heeft de grootte van 1 bitcoin, waardoor BTC Direct en jij elkaar constant maximaal 1 bitcoin kunnen sturen. Als je via het kanaal een halve bitcoin naar BTC Direct stuurt en het kanaal vervolgens sluit, dan wordt op de blockchain bijgeschreven dat BTC Direct en jij beide een halve bitcoin hebben. Zo’n betalingskanaal kan in theorie oneindig lang open blijven staan.

Snelheid en efficiëntie

Dit is veel efficiënter dan de huidige situatie bij exchanges. Normaal vereist een storting van bitcoin 1 tot 6 bevestigingen (of confirmations). Gemiddeld duurt het 10 minuten voordat een transactie 1 bevestiging krijgt, dus het kan zomaar een uur duren voordat je bitcoins op een exchange staan. In tijden van drukte, zoals in 2017, kan een transactie zo maar uren of zelfs een dag kosten. En je moet ook transactiekosten betalen voor elke transactie, afhankelijk van hoe druk het op het netwerk is kan dit flink oplopen.

Groot kanaal

Doordat betalingen via het Lightning Network mogelijk zijn, kunnen klanten direct bitcoins storten en opnemen. Mochten meer exchanges zich aansluiten bij LN dan kan dat gunstig zijn voor handelaren (en vooral bots) die arbitrage proberen uit voeren.

Het succes van LN bij Bitfinex hangt ook af van de stabiliteit van het kanaal maar vooral van hoe groot het kanaal is. De meeste kanalen hebben een lage capaciteit maar Bitfinex heeft een kanaal van 3,5 bitcoins voor stortingen en 1,5 bitcoins voor opnames.

Dit is een belangrijke stap voor de wereldwijde acceptatie van het Lightning Network maar ook voor bitcoin. Wil je spelen met LN op Bitfinex? Lees dan deze uitgebreide uitleg van de beurs.

Leave a Reply