blog

Deense rechtbank: medewerkers van Nordea mogen geen bitcoin hebben

By 4 december 2019No Comments

De Deense bank Nordea mag haar werknemers verbieden om te handelen in bitcoin en andere cryptocurrency’s. Dat was het oordeel van de Deense rechtbank, hier te lezen in PDF. De bank heeft het recht om richtlijnen te geven voor het bezitten en verhandelen van crypto, zelfs buiten werktijd.

Deense rechtbank vindt cryptocurrency’s riskant

Eigenlijk verbood de bank dit al in januari 2018, maar vanaf nu wordt het verbod ook erkend door de rechtbank. Het gebruiken van bitcoin druist tegen de principes in van de bank, en het standpunt van Nordea is vanuit Nordea’s perspectief deels te begrijpen. Opmerkelijk is wel dat werknemers ook niet mogen handelen in cryptocurrency’s in hun vrije tijd. Een flinke vrijheidsbeperking.

Maar de Deense rechtbank vindt het verbod gerechtvaardigd. Volgens de rechtbank zijn cryptocurrency’s riskant, en deze risico’s rechtvaardigen de beperking om te handelen voor de werknemers van Nordea. De rechtszaak ontstond in eerste instantie omdat de vakbond voor werknemers in Denemarken het niet eens was met de beslissing van Nordea. Het verbieden van het bezitten van cryptomunten verstoort namelijk het persoonlijke leven van werknemers.

Kent Petersen, de voorzitter van de rechtbank legt dat uit:

‘Het is belangrijk voor ons en onze leden om vast te stellen welke rechten managers hebben. In dit geval gaan deze rechten veel verder dan wij gepast achten.’

Bezitten van cryptomunten schaadt de reputatie van de bank

Maar de uitspraak van de Deense rechtbank zou er niet van zijn gekomen zonder toedoen van Nordea. De bank vindt het schadelijk voor de reputatie, als hun werknemers handelen in bitcoins en cryptocurrency’s. Volgens de bank is de markt in bitcoin ongereguleerd, en wordt bitcoin gebruikt voor criminele activiteiten.

Een beetje ironisch is dat wel, want bij Nordea kunnen sommige klanten wel handelen in cryptocurrency derivaten. Met derivaten kan je gokken op de koers van een financieel product, zonder dat je deze daadwerkelijk bezit. Denk bijvoorbeeld aan bitcoin futures.

Daarnaast was Nordea eerder dit jaar zelf nog betrokken bij een witwas-schandaal, volgens Reuters. Het ging toen om de Estse tak van het concern.

Leave a Reply