blog

Bitcoin wordt sneller, veiliger en goedkoper met Taproot update eind 2021. Deel 1 SegWit en Schnorr

By 27 maart 2021No Comments

Omdat bitcoin een levend netwerk zijn er af en toe upgrades nodig. De laatste was het toevoegen van SegWit in augustus 2017. De volgende wordt Taproot en komt waarschijnlijk in november 2021. Taproot betekent penwortel, en dat is voor sommige planten de grootste en dikste wortel. Misschien wel een indicatie voor het belang van deze upgrade. Hieronder pluizen we uit wat Taproot allemaal doet voor het bitcoin netwerk, en dus voor ons allemaal.

In deel 1 gaan we in op hoe veranderingen in het bitcoin protocol tot stand komen, wat Taproot brengt en leggen we SegWit en Schnorr uit. Morgen komt deel 2, met daarin uitleg over MAST en hoe Taproot er uiteindelijk voor zorgt dat Bitcoin veiliger, sneller en goedkoper wordt.

Bitcoin community

Bitcoin is een open en democratisch protocol, ieders stem telt. Veranderingen aan het bitcoin netwerk worden voorgesteld en met meerdere ontwikkelaars en miners overlegd. Pas wanneer (bijna) iedereen het erover eens is wat het moet doen en hoe het moet worden gebouwd wordt het ook echt gebouwd. Vervolgens wordt de verandering maandenlang zwaar getest en wanneer (bijna) alle miners goedkeuring geven aan de nieuwe functionaliteit kan het doorgevoerd worden. Dit hele proces duurt jaren!

Dat klinkt misschien wat overdreven, maar denk eens aan grote softwarebedrijven: deze rollen vaak onder druk van marketing en concurrentie te snel nieuwe producten uit, met alle bugs van dien. Bugs kunnen we ons niet veroorloven in het bitcoin-netwerk. Gelukkig spelen er geen commerciële belangen en kan er niet één iemand beslissen of een nieuwe feature goed is voor het systeem. Het is maar goed dat bitcoin niet gerund wordt door een bedrijf dat last heeft van concurrentie en aandeelhouders, maar een community is waar het enige dat telt het systeem en al haar gebruikers zijn.

Meer privacy en hogere transactiesnelheid

Taproot brengt bitcoin meer privacy en tegelijkertijd worden transacties een stuk kleiner, waardoor er meer transacties in een block kunnen. Maar om Taproot te kunnen realiseren zijn eerst twee andere wijzigingen nodig: Schnorr en MAST. We zullen in dit artikel uitleggen wat Schnorr is zodat je ook weet wat er met je geliefde bitcoins gaat gebeuren. Morgen duiken we in MAST.

Het begon bij SegWit

Elk block in het bitcoin-netwerk is gevuld met transacties, maar kan slechts 1MB groot zijn. Hoe kleiner deze transacties (in kilobytes) hoe meer er in een block passen. Het grootste deel van een transactie zelf bestaat uit de handtekening (ongeveer 65%) en dat is best zonde van de ruimte. Om dit te verbeteren bedacht Pieter Wuille in 2015 “SegWit” en dit werd in augustus 2017 doorgevoerd. SegWit staat voor “Segregated Witness” en houdt in dat de handtekening (“witness”) gescheiden (“segregated”) wordt opgeslagen van de transactie zelf. Een block wordt zo veel efficiënter gevuld met bijna alleen nog transactie data.

Schnorr: Handtekeningen samenvoegen

Nu SegWit geïmplementeerd is kan de volgende stap genomen worden: het samenvoegen van handtekeningen tot één gecombineerde handtekening. Omdat het bitcoin netwerk MultiSig (“multi-signature”) toestaat kan een transactie meerdere handtekeningen vereisen voor deze goedgekeurd wordt. Denk aan de lanceercodes van de atoombommen, soms wil je niet dat één persoon totale controle heeft, maar wil je uit veiligheid dat meerdere mensen het eens moeten zijn voordat iets plaats mag vinden. MultiSig geeft ons dit.

Maar als je vijf handtekeningen nodig hebt voor één transactie, dan worden deze alle vijf opgeslagen. Om dit efficiënter te maken worden Schnorr-handtekeningen ingevoerd. Dit is een algoritme om digitale handtekeningen te maken, bedacht in 1991 vernoemd naar de bedenker Claus Schnorr. Het komt erop neer dat alle handtekeningen samen worden genomen en opgeslagen als één.

Dit levert maar liefst een ruimtebesparing op van 25% en een bijkomend voordeel is dat je niet meer aan een transactie kan zien of er één of meerdere handtekeningen zijn gebruikt. Dit geeft de privacy weer een boost.

Morgen deel twee met uitleg over MAST en gaan we verder in op Taproot.

Leave a Reply