blog

Bitcoin ETF van vermogensbeheerder Fidelity komt steeds dichterbij

By 28 maart 2021No Comments

De strijd om een Amerikaanse bitcoin ETF is definitief losgebarsten nu ook vermogensbeheerder Fidelity Investments van zich laat horen. Fidelity heeft in totaal bijna 8 biljoen euro aan investeringen in beheer en is daarmee één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.

Woensdag heeft de investeringsgigant de Amerikaanse financiële toezichthouder verzocht om toestemming te verlenen voor het lanceren van de Wise Origin Bitcoin Trust. De Fidelity Digital Assets tak van het bedrijf is aangewezen als de custodian die de bitcoin van het fonds moet gaan beheren.

Als Fidelity toestemming krijgt om de ETF te lanceren zou dat een enorme stap in de goede richting zijn voor bitcoin. Veel grote investeerders, fondsen en vermogensbeheerders kunnen op dit moment nog geen bitcoin kopen. De lancering van een ETF op de Amerikaanse markt zou daar verandering in brengen en een muur van nieuw geld richting bitcoin sturen.

Amerikaanse toezichthouder nog niet happig op bitcoin ETF

In het verleden heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) al meerdere malen een aanvraag voor een bitcoin ETF afgewezen. In 2018 alleen al heeft de SEC negen individuele aanvragen voor bitcoin ETF’s afgewezen. Destijds was het probleem vooral dat de markt nog niet groot genoeg was en daarom te volatiel en onbetrouwbaar voor een ETF.

Maar de industrie blijft hoopvol en nu er in Canada al meerdere succesvolle bitcoin ETF’s zijn gelanceerd lijken de kansen op een goedkeuring toe te nemen. Op het moment van schrijven lopen er meerdere aanvragen bij de toezichthouder en lijkt het een kwestie van tijd voordat de eerste groen licht krijgt.

Langzamerhand lijkt bitcoin zichzelf definitief een plekje op Wall Street toe te eigenen. Met beursgenoteerde bedrijven als MicroStrategy, Square en Tesla die groots inzetten op de digitale munt neemt de legitimiteit ervan met de dag toe. Ook Deutsche Bank gaf recent aan dat bitcoin op een punt is gekomen waarop de financiële industrie het project niet langer kan negeren. Bitcoin lijkt klaar voor een Amerikaanse ETF en dat zal de koers van de digitale munt geen windeieren leggen.

Amerikaanse markt is gigantisch

In Canada genieten beleggers al een tijdje de luxe van een bitcoin ETF en de eerste heeft al meer dan 14.000 bitcoin in beheer. De bitcoin ETF van Purpose Investments ging op 18 februari live en heeft inmiddels al voor meer dan 500 miljoen euro aan bitcoin ingekocht. Naar schatting is de Amerikaanse markt ongeveer 20x groter dan de Canadese, dus de goedkeuring van een Amerikaanse ETF zou een enorme boost voor bitcoin kunnen betekenen.

Na iets meer dan een maand zou een Amerikaanse bitcoin ETF in theorie voor meer dan €10 miljard aan bitcoin kunnen verzamelen. Ter illustratie: dat is meer dan 6x de volledige investering die Tesla in januari heeft gedaan. Het draait uiteraard niet alleen maar om de bitcoin koers, maar dit zijn uiteindelijk wel de ontwikkelingen die bitcoin nodig heeft om de belangrijkste munt ter wereld te worden.

Niemand kan met zekerheid zeggen of er op de korte termijn een Amerikaanse bitcoin ETF komt, maar op de lange termijn lijkt het een zekerheidje. Hoe langer de Amerikanen wachten met het goedkeuren van een ETF, hoe meer geld er richting andere landen zal stromen.

Leave a Reply