blogExchanges

Wat betekent de direct listing van Coinbase in april voor Bitcoin?

By 28 maart 2021No Comments

2021 belooft een jaar vol hoogtepunten te worden voor de cryptomarkt. Terwijl Bitcoin keer op keer records verbreekt, maakte het Amerikaanse Coinbase zich op voor een direct listing op de aandelenmarkt. Dit betekent dat een cryptobedrijf zich nestelt op Wall Street en dat markeert een nieuw tijdperk voor de financiële- en voor de cryptocurrency markt.

Volgens Bloomberg worden de aandelen van Coinbase verhandeld voor een prijs tussen de 350 en 375 dollar. Hierdoor wordt de totale waarde van Coibase geschat op 100 miljard dollar. Om zoveel mogelijk kapitaal te vergaren als nieuw beursgenoteerd bedrijf, koos Coinbase voor een direct listing. Wat is de gedachte hierachter en heeft dit ook invloed op de koers van bitcoin?

Gezamenlijke groei Coinbase en Bitcoin

In bovenstaande grafiek is te zien dat zowel de prijs van bitcoin is gestegen, evenals het handelsvolume op Coinbase. In het laatste kwartaal van 2020 steeg Bitcoin naar een recordhoogte. Dat zorgde voor een verdubbeling van het handelsvolume op de Amerikaanse effectenbeurs. Institutionele beleggers hadden hier het grootste aandeel in.

Vervolgens knalde bitcoin lekker door naar 60.000 dollar en dat was ongetwijfeld een stimulans voor Coinbase om zo snel mogelijk de beurs op te gaan. Andersom zorgt de komst van Coinbase op Wall Street voor een positief sentiment ten opzichte van bitcoin onder beleggers. De beursgang van Coinbase versterkt het vertrouwen in bitcoin en kan zorgen voor een hoger handelsvolume in BTC

Profiteren van het Coinbase-effect

Bitcoin en Coinbase versterken elkaar, en dat zou je ook wel het Coinbase-effect kunnen noemen. Deze term is bedacht om te checken of de notering van Coinbase aan de Nasdaq invloed heeft op een eventuele koerswijziging van bitcoin (hopelijk hard omhoog).

Maar de term wordt ook gebruikt voor altcoins. Veel obscure altcoins worden verhandeld op nog obscuurdere beurzen, maar als Coinbase bekend maakt dat één van deze coins wordt aangeboden op hun beurs, dan kun je op een hele harde koersstijging rekenen.

Waarom kiest Coinbase voor een direct listing?

Om het handelsvolume hoog te houden, koos Coinbase voor een directe notering in plaats van een beursintroductie. De reden hiervoor is dat het bedrijf het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk wil maken om de aandelen te verhandelen. Een bijkomend gevolg is dat de weg wordt vrijgemaakt nieuwe investeerders om toch toe te treden op de cryptomarkt.

Invloed op de Bitcoin prijs

Coinbase laat met deze keuze zien dat er geen voorkeur is voor institutionele beleggers in de IPO-fase. Dit nieuws is zeker welkom bij de mensen die in het principe van cryptocurrency’s geloven. Dit principe gaat uit van de vrijheid om te opereren in een gedecentraliseerde markt die actief afwijst van centrale machten die alle van de kaarten.

Coinbase heeft de primeur om de nieuwe cryptomarkt en de effectenmarkt dichter bij elkaar te brengen. Het kan een negatief effect hebben op de prijs van Bitcoin als de komst van Coinbase teleurstellend is. Als de introductie positief is, zou de koers wel eens sky high kunnen gaan.

Het plan was om in maart de beurs op te gaan, maar dit is uitgesteld naar april.

Leave a Reply