blog

Bitcoin toont zich sterker dan de Dow Jones, een vergelijking

By 6 maart 2020No Comments

Je kan de koersbewegingen van afgelopen maand niet los zien van andere wereldwijde markten, zoals de aandelenmarkt en de goudmarkt. Vooral in de laatste week van februari dook elke markt naar beneden, waaronder bitcoin.

Afgelopen week kondigde de Federal Reserve (FED) een renteverlaging van 50 basispunten aan, om de Amerikaanse economie te stimuleren na de dalingen op de aandelenmarkt. Maar dat is niet alles, het IMF maakt 50 miljard dollar beschikbaar om financiële markten overeind te houden.

De markt van kortlopende leningen van banken bij centrale banken (repomarkt) raakt oververhit. De FED blijft geld injecteren op deze markt, maar het is niet genoeg om te voldoen aan de vraag van banken. De liquiditeit droogt sneller op dan verwacht.

Het rommelt dus op alle markten. Kan de aandelenmarkt zichzelf nog wel overeind houden? En hoe zit het met bitcoin en goud? Het is tijd voor een vergelijking.

Alle markten in dezelfde verhouding gedaald

Om de koersen te vergelijken gebruiken we de reeks van Fibonacci. In de technische analyse teken je de Fibonacci retracement van de top naar de laatste bodem. De Fibonacci-reeks vormt dan een aantal zones die je kan zien als ondersteuning en weerstand.

Wat opvalt is dat alle koersen zijn gedaald naar de 50 procent Fibonacci-lijn, precies tussen de top en de laatste bodem. Dit geven we op de grafieken hieronder aan met de groene pijl.

Dow Jones heeft moeite 
Vorige week maakte de Dow Jones Index een duikvlucht. In een werkweek verloor de index ruim 13 procent in waarde, een zeldzaamheid. Eigenlijk is de koers zelfs even onder de 50 procent Fibonacci-lijn gedoken, maar de slot- en openkoers komt er mee overeen.

Door de renteverlaging van de FED is de koers weer iets hersteld, maar of het genoeg is moet nog blijken. Lukt het de Dow Jones om zich te herstellen?

Goud herstelt zich knap
Veel investeerders zien goud als veilige haven, maar ook de goudkoers kreeg eind februari een flinke klap te verduren. De waarde van goud daalde vorige week met 7,5 procent. Knap is wel dat de prijs weer bijna op het oude niveau is. Goud lijkt op weg naar laatste top van 1.690 dollar.

Bitcoin beweegt ertussenin
De koers van bitcoin is minder goed hersteld dan goud, maar wel beter hersteld vergeleken met de aandelenmarkt. Het is nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken, maar het lijkt erop dat ook bitcoin zich kan herstellen van deze dip.

Wat kunnen we verwachten van de koers van bitcoin? Later vandaag volgt een koersanalyse!

Leave a Reply