blog

Bitcoin stijgt 13 procent, weer boven 38.000 dollar. Halverwege eerste top?

By 14 januari 2021No Comments

Bitcoin zit midden in een bullrun. Dat betekent dat de prijs in een opwaartse trend zit. De geschiedenis leert dat de weg omhoog gepaard gaat met veel volatiliteit. Dat betekent dat de koers niet in een rechte lijn omhoog beweegt, maar ook te maken krijgt met flinke correcties.

Volatiele week

Aan het begin van de week daalde de bitcoin koers met meer dan 20 procent, een correctie. Maar sindsdien stijgt BTC weer, met als uitschieter vandaag: De koers is met 13% gestegen en bitcoin wordt weer voor een prijs boven 38.000 dollar (32.000 euro) verhandeld.

De grafiek hieronder laat zien dat de koers deze week ontzettend beweeglijk is.

Voor veel mensen ligt het gedrag van de bitcoin koers in 2017 nog vers in het geheugen. De waarde explodeerde en groeide ontzettend snel naar 20.000 dollar, voordat het daarna een en al doffe ellende was. De huidige stijging doet velen denken aan het gekkenhuis van 2017.

Vergelijk met dubbele toppen 2013

Analist Willy Woo denkt dat dat een verkeerd vergelijk is. Hij ziet juist veel overeenkomsten met hoe bitcoin zich gedroeg in 2013. Het grote verschil tussen 2013 en 2017 is het aantal toppen. Hieronder zie je dat bitcoin twee grote toppen maakte in 2013. In 2017 was er één grote top.

Bron: https://charts.woobull.com/

Timing na halvering

Die oranje lijnen hierboven vertegenwoordigen het moment van de block halving. Vanaf dat moment worden de beloningen voor miners gehalveerd. Eerst van 50 naar 25 bitcoin, vervolgens 12,5, en sinds mei 2020 is de beloning 6,25 bitcoin. Deze halvering vindt elke vier jaar plaats en wordt gezien als het begin van een optimistische markt. Het aanbod nieuwe bitcoins daalt drastisch, en als de vraag gelijk blijft stijgt de koers.

In 2013 begon pomp 1 redelijk snel na de halving. Vervolgens zakte bitcoin hard in elkaar op weg naar pomp 2. In 2017 duurde het anderhalf jaar na de halving voordat de pomp zijn hoogtepunt bereikte. Als we dat vergelijken met het heden: In mei 2020 vond de halving plaats, en binnen een paar maanden begon bitcoin ontzettend hard te stijgen. Het lijkt verdacht veel op hoe bitcoin zich gedroeg in 2013.

Halverwege eerste pomp

Als bitcoin hetzelfde doet als in 2013, dan is de koers nu halverwege de eerste pomp. Hieronder is de blauwe lijn de koers van 2013. Groen en rood vertegenwoordigen de huidige koers. We zijn nu halverwege de eerste pomp.

Bron: Analist Adger

Woo denkt dat dit mogelijk gemaakt wordt door het institutionele geld dat de markt in wordt gepompt. De VS is bezig om de economie weer een shot te geven, ter grootte van 900 miljard dollar, dit is nog meer brandstof voor bitcoin.

Of bitcoin werkelijk 2013 nabootst valt nog te bezien, maar de trend lijkt daar wel op. Mocht dit pad gevolgd worden, bereid je dan maar voor op twee enorm hoge toppen en één diep dal tussendoor.

Leave a Reply