blog

Bitcoin prijs niet gemanipuleerd door futures van CME Group

By 8 april 2020No Comments

De bitcoinkoers staat erom bekend grote bewegingen te maken. Vooral vanaf midden 2017 ging het hard, de koers steeg van 2.600 dollar naar een all time high van 20.000 in december. In die maand werden ook bitcoin futures gelanceerd door CME Group.

Met bitcoin futures speculeer je op de prijs van bitcoin. Volgens sommigen heeft de introductie van dit product geleid tot de koersdaling van bitcoin richting 3.000 dollar.

Maar PlanB denkt daar anders over. Volgens de bedenker van het stock-to-flow model is de bitcoin prijs niet gemanipuleerd door de komst van bitcoin futures.

Bitcoin koers blijft bewegen binnen bandbreedte

Het stock-to-flow model van PlanB probeert de koers van bitcoin te voorspellen aan de hand van vraag en aanbod. Elke vier jaar wordt de instroom van nieuwe bitcoins gehalveerd. Dit noemen we de bitcoin block halving, en dit heeft directe invloed op het (nieuwe) aanbod van bitcoin. Blijft de vraag gelijk? Dan zal de koers stijgen.

Al ruim tien jaar volgt de bitcoinkoers het model van PlanB, en de analist is er dan ook van overtuigd dat de koersdaling van 2018 een correctie was om binnen de bandbreedte van het model te blijven. Pas na de volgende bitcoin block halving kunnen we volgens hem vuurwerk verwachten. En die is al snel, over ruim een maand is het zo ver. Meer weten over de bitcoin block halving? Bekijk dan onze video:

Wie heeft er nu gelijk?

De bitcoinkoers blijft zich dus binnen het model van PlanB bewegen. Toch is de situatie misschien niet zo zwart-wit als PlanB stelt. Vorig jaar gaf voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Comisssion openlijk toe bitcoin futures te lanceren om de markt te veranderen: ‘We zagen een bubbel vormen en vonden dat het de beste manier was om dit aan te pakken was om de markt zich met de prijs te bemoeien.’

Want zonder shortposities kan een markt geen pessimisten hebben: ‘Als je gelooft dat iets een belachelijke prijs heeft maar je kan er niet op handelen, dan kan je niets doen met die mening.’

Leave a Reply