blog

Bitcoin op weg naar 11.400 dollar of terug naar 9.450 dollar?

By 11 februari 2020No Comments

We hebben maar heel kort van bitcoin boven 10.000 dollar (9.167 euro) mogen genieten. Afgelopen zondag werd de hoogste waarde van dit jaar bereikt, 10.200 dollar ofwel 9.350 euro. Kort daarna maakte de koers alweer een correctie, en nu is bitcoin 9.730 dollar (8.920 euro) waard. Wat kunnen we nu van de koers verwachten?

CME futures gap gaf zetje tot daling

Gisteren las je dat een ‘gat’ in de koers van CME Group zorgde voor de daling van afgelopen maandagochtend. Bij CME Group kan je handelen in bitcoin futures, je kan daar speculeren op de koers.

CME Group is niet open in het weekend, maar de koers van bitcoin blijft op andere beurzen gewoon bewegen. Daarom kan er een soort gat in de koers ontstaan, dat noem je een gap.

De theorie is dat investeerders zo’n gap graag gevuld zien worden. In andere woorden, de koers moet binnen de openingstijden van CME Group de waarde binnen het gat opzoeken. Dat is maandag dan ook gebeurd.

Links zie je de koers van derivatenbeurs CME Group, rechts die van cryptocurrency exchange Bitstamp. Je ziet links een groot gat in de bitcoin koers. Rechts zie je dat het gat na het weekend ‘gevuld’ is (pijl naar rechts).

Maar stijgende trend is nog steeds intact

Het opvullen van de gap is een mogelijke reden voor de daling. Maar het kan ook een gezonde correctie zijn na de stijging van het afgelopen weekend.

Als we uitzoomen op de grafiek zien we dat bitcoin zich nog steeds in een stijgende trend bevindt. De koers beweegt zich in een kanaal, tussen twee evenwijdige trendlijnen in.

Koers vindt ondersteuning op Fibonacci

Ondanks dat de koers maandag is gedaald staat bitcoin er nog steeds goed voor. Bitcoin kan namelijk ondersteuning vinden op een belangrijk niveau. Daarvoor halen we onze oude vriend Fibonacci er weer bij. De reeks van Fibonacci geeft namelijk nog steeds feilloos de weerstanden en ondersteuningen aan.

Fibonacci was een Italiaanse wiskundige, die in de twaalfde eeuw een simpele reeks getallen beschreef. Deze reeks getallen wordt nu overal gebruikt om natuurlijke proporties te beschrijven. Bijvoorbeeld op het gebied van film en fotografie, maar ook in de technische analyse.

We trekken de reeks van Fibonacci over de hoogste top van bitcoin in 2017 tot naar de bodem van december 2018. De verhoudingen binnen deze reeks geven de ondersteuningen en weerstanden aan.

Op de grafiek hierboven zie je dat de bitcoin koers in mei 2019 door de rode lijn is gebroken. Deze rode lijn was in november 2019 tot aan januari dit jaar opnieuw belangrijk, deze diende begin dit jaar als een ondersteuning.

Maar interessanter wordt het als we nog verder inzoomen op de grafiek. En dan komen we eigenlijk direct bij onze scenario’s. Je voelt hem al aankomen:

Wat kunnen we nu verwachten van de koers?

Op de grafiek hieronder zie je dat de tweede lijn van onder een heel belangrijke zone is, rond 9.445 dollar (8.660 euro).

Bearish: 9.445 dollar (8.660 euro)
Deze lijn geeft precies de ondersteuning aan van juni tot en met september 2019. Maar ook de sterke weerstand in oktober 2019, toen het bitcoin niet lukte om boven deze waarde te eindigen.

Nu is dat wel gelukt, en staat de koers ruim hoger dan deze lijn. 9.445 dollar (8.660 euro) kan nu opnieuw dienen als een sterke ondersteuning. Mocht de koers dalen, dan is dit de prijs om naar uit te kijken.

Bullish: maximaal 11.400 dollar (10.450 euro)
Stijgt de koers de komende dagen? Dan is de top van 10.200 dollar (9.350 euro) van afgelopen zondag de eerstvolgende weerstand.

In het meest positieve geval zoekt bitcoin het volgende Fibonacci-niveau op, dit komt ook samen met de bovenkant van het kanaal. In dat geval stijgt de koers naar 11.400 dollar (10.450 euro).

Leave a Reply