blog

Bitcoin nu op 20 na grootste asset ter wereld

By 13 november 2020No Comments

Volgens AssetDash staat bitcoin nu op plek 20 in de lijst met grootste activa ter wereld op basis van totale marktwaarde. Een activum (asset) is een financieel product, en kan van alles zijn: aandelen, cryptocurrency’s of grondstoffen. Bitcoin stormt in dit lijstje omhoog. Met totale marktwaarde bedoelen we de prijs per activum vermenigvuldigd door het aantal producten.

Van niets naar wereldtop

De ontwikkeling van bitcoin is bijzonder. Eind 2008 werd het voorstel van bitcoin geopperd door de anonieme Satoshi Nakamoto. Een aantal maanden later, in januari 2009, werd het eerste bitcoin block gevonden.

We gaan elf jaar vooruit in de tijd. Nu zijn alle bitcoins gezamenlijk meer dan 300 miljard dollar waard, omgerekend 253 miljard euro. Volgens Coinmarketcap werd er in de afgelopen 24 uur voor 35 miljard dollar aan bitcoin verhandeld op beurzen wereldwijd.

Wat dus begonnen is als een stukje computercode van een anonieme uitvinder, is uitgegroeid tot een wereldwijd miljardennetwerk.

Bitcoin boven grootmachten

Bitcoin staat nu boven grootmachten zoals Walt Disney en Coca-Cola, maar ook boven PayPal. En dat is bijzonder, want vanaf deze week kunnen Amerikaanse klanten bij PayPal bitcoin kopen, verkopen en beheren.

De lijst van AssetDash laat ook zien hoeveel ruimte bitcoin heeft om te groeien. Apple staat bovenaan met een totale marktwaarde van ruim 2 biljoen dollar. Laat dat tot je inzinken, dat is een 2 met 12 nullen.

Bereikt bitcoin dezelfde marktwaarde? Dan kom je uit op een waarde van meer dan 100.000 dollar per bitcoin, of ongeveer 84.655 euro. Volgens de Nederlandse analist PlanB is het heel goed mogelijk dat bitcoin volgend jaar naar die waarde toegroeit. Hij doet er zelfs nog een schepje bovenop: volgens PlanB zou een prijs van 288.000 dollar zelfs tot de mogelijkheden behoren.

Andere crypto’s lager op de lijst

De volgende cryptocurrency, Ethereum, vinden we terug op plaats 199. Tether, de grootste dollar stablecoin, bezet plek 545. Ripple (XRP) zie je een stuk verder op de lijst, op plek 745.

Ook benieuwd naar het lijstje van AssetDash? Je kan hem hier bekijken. 

Leave a Reply