blog

Grote beweging Bitcoin verwacht: 6 miljard dollar aan futures

By 13 november 2020No Comments

Bitcoin beweegt erg volatiel in de afgelopen weken, ’s werelds eerste cryptocurrency is nu meer dan 16.000 dollar (13.539 euro) waard. Maar kijk je naar de bitcoin derivatenmarkt, dan moet de echt grote beweging nog komen. Met bitcoin derivaten zoals futures en opties speculeer je op de koers, je kan dus geld verdienen bij een prijsstijging én daling.

Recordaantal openstaande contracten

Volgens analysebureau Skew is er sprake van een recordaantal openstaande futures-contracten, dat noem je ook wel open interesse. Op dit moment gaat het om meer dan 6 miljard dollar aan bitcoin futures.

Mohit Sorout is mede-oprichter van Bitazu Capital, hij plaatst regelmatig updates over de bitcoin koers op Twitter. Over de openstaande futures-contracten zegt hij het volgende: “Open interesse in bitcoin futures staat op recordhoogte. Het liquidatie-feest is nog niet eens begonnen.”

Dat laatste gedeelte is minder gruwelijk dan het klinkt. Bij bitcoin futures kan je speculeren op een stijging (longpositie) of een daling (shortpositie). Stijgt of daalt de koers te hard? Dan wordt je positie automatisch gesloten, of in technische taal ook wel geliquideerd.

Bitcoin futures zijn een risico

Dat de open interesse nu zo hoog is, kan invloed hebben op de bitcoin koers. Bitcoin futures-contracten bieden doorgaans een hoge hefboom, tot wel 125x. Traders kunnen toegang krijgen tot een hefboom van 1x tot 125x, afhankelijk van welk platform hij of zij gebruikt.

Bitcoin futures zijn risicovolle producten voor de gevorderde handelaar. Wanneer de hefboom van een positie hoog is, betekent dit dat de liquidatieprijs dicht bij de beginprijs ligt.

Een voorbeeld afkomstig van Cointelegraph: stel een trader plaats een bitcoin longpositie met een hefboom van 20x tegen de huidige prijs van 16.300 dollar. Met een 20x hefboom kan de trader met een kapitaal van 10.000 dollar handelen met een positie van 200.000 dollar.

Maar de hoge hefboom betekent dat de liquidatieprijs dichter bij is. In dit geval wordt de trader geliquideerd als de koers onder 15.600 dollar zakt. In dat geval is de handelaar zijn volledige inzet van 10.000 dollar volledig kwijt.

Wat heeft dit voor impact op bitcoin?

Of deze trend een positieve of negatieve invloed zou hebben op de prijs van bitcoin blijft onzeker. Worden er veel longposities geliquideerd, dan daalt de koers. En als veel shortposities worden geliquideerd, stijgt de prijs juist. Joseph Young is cryptocurrency analist bij Forbes en Cointelegraph: ‘Over de grote futuresbeurzen heen is de gemiddelde financieringsgraad van bitcoin 0,01%. Dit betekent dat de markt relatief evenwichtig is, en dat noch de kopers noch de verkopers de markt overweldigen.’

Leave a Reply