We zitten weer op de goede koers, na een heftige week lijkt bitcoin weer wat te herstellen. Gisteren is bitcoin met bijna zes procent in waarde gestegen, vandaag zijn we weer iets teruggezakt.
Is de bodem gevonden? Of zien we deze week nog lagere prijzen?
NVT Signal zag daling aankomen
Het interessante van bitcoin is dat je gegevens uit de blockchain, het transactielogboek van bitcoin, ook kan gebruiken voor technische analyse.
Volgens de NVT Signal indicator zat het er al een tijdje aan te komen dat de koers van bitcoin zou zakken nadat de 10.000 dollar (9.000 euro) was bereikt. Simpel gezegd kijkt de NVT Signal naar de verhouding tussen de waarde van alle transacties en de totale marktwaarde van bitcoin.
Boven zie je de koers, onder zie je de NVT Signal indicator. Je ziet dat de indicator begin februari rood kleurde.
De NVT Signal kan je op dezelfde manier interpreteren als bijvoorbeeld de RSI. Bevindt de indicator zich in de rode zone? Dan wordt er te weinig waarde verzonden over de bitcoin blockchain om de hoge prijs te verantwoorden.
In veel gevallen zakt de koers daarna nog wat, zoals afgelopen maand. Op dit moment bevindt de NVT Signal zich weer in de ‘gezonde’ zone, de waarde van de transacties staat in verhouding met de totale marktwaarde van bitcoin.
De media wijst vaak het coronavirus aan als boeman, maar het kan dus ook zijn dat er simpelweg te weinig gebruik werd gemaakt van de bitcoin blockchain. De koers moest daarna wat afkoelen om weer in een normale zone terecht te komen.
Balanceren op het randje
Net zoals vorige week vrijdag is bitcoin aan het koorddansen op de 200-dagen Moving Average (MA), het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen tweehonderd dagen. En dat maakt het allemaal best wel spannend.
Analisten gebruiken de 200-dagen MA vaak om een beeld van de lange termijn te schetsen. Erboven is een goed teken, de koers bevindt zich dan in een stijgende trend. Eronder is foute boel, dat kan een correctie van enkele maanden betekenen.
Op de grafiek hieronder zie je dat de koers in september voor het eerst onder deze lijn terecht kwam. Eind oktober leek het even alsof bitcoin er weer bovenop kwam, de waarde kwam boven de 200-dagen MA. Maar dit was maar voor korte duur, pas dit jaar is bitcoin overtuigend uit de groene lijn gebroken.
Omdat de koers nu net een klein beetje boven de 200-dagen MA staat is het spannend. Is dit het begin van een nieuwe bull run? Of staat ons hetzelfde als in oktober te wachten, en zakt bitcoin nog verder?
Correctie op de weg omhoog
We zoomen nog wat verder uit op de grafiek. In onze vorige analyse las je over het belang van de 21-weken MA, het gemiddelde van de afgelopen 21 weken. Ook op deze lijn vindt de bitcoin koers nog steeds ondersteuning. En dat is voor de lange termijn een goed teken. Blijft de prijs ondersteuning vinden, dan is dit één van de vele correcties op de weg omhoog.
Bitcoin niet meer onder 8.200 dollar?
We zoomen nog verder uit. Zo ver dat je het jaar 2015 nog net kan zien. De onderste trendlijn is al ruim vier jaar een sterke ondersteuning. Je ziet dat de lijn ook in begin 2019 ondersteuning bood op de weg omhoog.
Blijft bitcoin de onderste trendlijn respecteren, dan zal de koers niet meer onder de 8.200 dollar (7.400 euro) zakken.
Dat komt overeen met het stock-to-flow-model van PlanB. Volgens deze analist zakt de bitcoin koers niet meer onder de 8.200 dollar. PlanB verwacht verder dat de koers op het moment van de bitcoin block halving in mei boven de 10.000 dollar (9.000 euro) is.
*** Update: my 2 sats on #bitcoin price:
– 2020: btc stays above $8200 (so we are NOT dropping to $6k or $4k levels that others are predicting now)
– May 2020 halving: will be above $10k
– 2021: bull run starts after the halving and tops $100k before Dec 2021#NotFinancialAdvice https://t.co/Zkkma4ZBSd— PlanB (@100trillionUSD) February 10, 2020
Wat kunnen we verwachten van de koers?
De koers is vorige week flink gezakt, maar deze week kan het tij keren. Of niet natuurlijk, want het blijft bitcoin en het kan alle kanten op. Daarom beschrijven we twee scenario’s, zodat je op alles voorbereid bent.
Bullish
Vindt bitcoin de weg terug omhoog? Dan ligt de volgende belangrijke weerstand op 9.200 dollar (8.300 euro). Dit komt overeen met de top van 19 januari (rode pijl) en de bodem begin februari (groene pijl).
Bearish
Maar daalt de koers, dan ligt de eerste ondersteuning op 8.500 dollar (7.700 euro). Dat is de zone die op zondag ook werd opgezocht, op de grafiek hieronder aangegeven met de cirkel. Zakt bitcoin verder terug, dan vindt de koers ondersteuning op 8.200 dollar. Dit geven we op de grafiek hieronder aan met de rode band.