blog

1,3 miljard mensen hebben weer toegang tot bitcoin en cryptocurrency’s

By 4 maart 2020No Comments

Het Hooggerechtshof van India heft het verbod op voor banken om zaken te doen met cryptobedrijven. Dat is goed en belangrijk nieuws, want dit betekent eigenlijk dat het Indiase volk weer is toegestaan om op een legitieme manier bitcoins en altcoins te kopen.

Nietigverklaring

Terwijl de vogeltjes vanochtend net begonnen te fluiten, werd er een opmerkelijke uitspraak gedaan bij het hoogste gerechtshof van het land. Het bevel van de Indiase Centrale Bank uit 2018 is nietig verklaard, waardoor geldschieters weer zaken mogen doen met bedrijven uit de crypto-industrie.

Het hooggerechtshof zei dat het bevel van de Reserve Bank of India (RBI) niet strookt met de grondwet.

Crypto Kanoon houdt de crypto-situatie in India nauwgezet in de gaten. Al dagenlang tweet hij en maakt hij video’s over deze beslissing. Hoewel zijn mening absoluut gekleurd is, is het wel een betrouwbare bron.

In 2018 begon de ellende

Op 6 april 2018 beval de Indiase Centrale Bank andere banken om geen transacties uit te voeren met crypto-exchanges, dit bleek de tijdelijke doodsteek van de crypto industrie van India. Je zag dan ook direct een braindrain naar het buitenland.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. De Internet and Mobile Association of India vertegenwoordigt verschillende Indiase cryptobedrijven en zij vochten de beslissing van de RBI aan.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de RBI dat cryptocurrency’s niet verboden zijn, maar dat alleen banken en andere geldschieters geen zakelijke transacties mocht verrichten met cryptobedrijven. Dat hele argument kan nu van tafel geveegd worden.

Diensten en crypto’s legaal

In de Economic Times van India stond op 21 januari het volgende rechtbankverslag:

Ten eerste heeft de RBI VC’s (virtuele valuta) in het land niet verboden. In plaats daarvan heeft de RBI de door haar gereguleerde entiteiten opgedragen om geen diensten te verlenen aan personen of entiteiten die actief zijn in VC’s of deze regelen.

Dit werd echter onmiddellijk voor de rechtbank aangevochten.

Sinds de bepaling van het RBI om de handel in crypto tegen te houden in 2018, zijn veel cryptobedrijven vertrokken uit India. Een voorbeeld is Zebpay, ooit de grootste van India. Op het hoogtepunt eind 2017 meldde zich elke maand 300.000 nieuwe klanten.

Leave a Reply