blog

Bitcoin naar 14.000 dollar in september?

By 28 juli 2020No Comments

Wauw, het gaat nu wel erg snel! Afgelopen nacht schoot de bitcoin koers naar 11.400 dollar (9.379 euro). Dat hield bitcoin niet lang vol, maar we moeten ook niet vergeten dat de koers nog geen week geleden rond 9.000 dollar (7.677 euro) bewoog. Is dit het begin van een nieuwe bull run? Of kunnen we in de komende dagen een correctie verwachten? We kijken zowel naar de korte als naar de lange termijn.

Uitbraak op korte en lange termijn

Of we nu kijken naar de bitcoin koers van de afgelopen maanden of de afgelopen jaren, het ziet er goed uit voor bitcoin. Vorige week dinsdag brak de koers uit de driehoek die je hieronder ziet. Op dat moment ging het nog om een kleine stijging, maar inmiddels is het koersdoel van de driehoek gisterenavond gehaald. Dit koersdoel is namelijk zo groot als de opening van de driehoek aan de linkerkant.

14.000 dollar over een paar maanden?

We zoomen weer wat in op de grafiek. Je kijkt naar de koers van begin dit jaar tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

De rode lijn op de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 candles, de 50 moving average. De groene lijn is de moving average van de afgelopen 200 candles. De rode lijn is nu boven de groene lijn gestegen. Dat noem je in de technische analyse ook wel een bullish cross, en dat is een positief signaal. De vorige twee keer dat dit gebeurde, steeg de koers gemiddeld ongeveer 50 procent in een periode van twee tot drie maanden.

Herhaalt de geschiedenis zich? Dan is het goed mogelijk dat bitcoin 14.000 dollar (11.957 euro) waard wordt eind september.

Lange termijn ook positief

Maar ook op de langere termijn kunnen we positief zijn. De koers is namelijk uit een lange trendlijn gebroken, deze lijn loopt van de toppen van eind 2017 tot over de toppen van 2019. Volgens verschillende analisten is dat het teken dat een nieuwe bull run is begonnen, een periode waarin de prijs van bitcoin langdurig stijgt.

De toekomst van bitcoin ziet er ook rooskleurig uit als je kijkt naar de Relative Strength Indicator (RSI). Die zie je hier onder de weekgrafiek, het is de blauwe lijn die in de paarse band beweegt. De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers weergeeft. Over het algemeen geeft een waarde hoger dan 55 op de weekgrafiek aan dat bitcoin zich in een bull market bevindt. Dit niveau geven we op de grafiek bij de RSI aan met de groene balk. Vorige week heeft de RSI daar ondersteuning gevonden, en nu bevindt de waarde zich ruim boven de groene balk. Dat geeft vertrouwen voor de lange termijn. 

We moeten wel een beetje oppassen

Maar voor de korte termijn wordt het wel tijd om uit te kijken. Volgens de Fear and Greed Index van Alternative.me heerst er nu extreme hebzucht op de bitcoinmarkt. Over deze index hebben we het gisteren ook even gehad, dit cijfer geeft het sentiment weer van bitcoininvesteerders.  Omdat traders nu zo hebzuchtig zijn, kan dit een signaal zijn om te verkopen, om op een lager punt weer in te stappen.

Ook een andere indicator geeft aan dat de tijdelijke top in zicht is. Hieronder zie je de daggrafiek van bitcoin. De indicator eronder geeft de funding weer op bitcoin futures platform BitMEX.

Wat betekent dit? Via bitcoin futures speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Je kan inzetten op een stijging (longpositie) of een daling (shortpositie).

Elke 8 uur berekent BitMEX rente op de posities. Soms moet iemand met een long rente betalen aan een short. In dat geval is er sprake van positieve rente. Betaalt een short rente aan een long, dan is er een negatieve rente. BitMEX berekent deze rente om de bitcoinprijs op BitMEX in lijn te houden met de bitcoinprijs op andere platformen.

Leuk, maar hoe gebruik je dat in je technische analyse? Elke keer wanneer de BitMEX funding boven de 0 is, heeft de koers een top bereikt. Dat zie je op de grafieken hierboven ook terug. Op dit moment is de funding positief, wat betekent dat de (tijdelijke) top voor bitcoin in zicht is.

Wat kunnen we nu van de koers verwachten?

Een beetje tegenstrijdig, de bullish cross bij de moving averages geeft aan dat de koers in de komende maanden kan gaan stijgen. Aan de andere kant geven de cijfers op de markt een ander beeld. Investeerders zijn nu hebzuchtig, en volgens de cijfers van BitMEX kan de top van bitcoin in zicht zijn. Daarom schrijven we twee scenario’s, zodat je op alles voorbereid bent.

Hieronder zie je de daggrafiek met de scenario’s, je kijkt naar de koers van juni 2019 tot en met nu.

Bullish

Bitcoin bevindt zich nu ruim boven 10.500 dollar (8.963 euro), de oranje balk op de grafiek. Blijft de prijs daarboven, of vindt bitcoin ondersteuning op de oranje lijn? Dan vinden we de eerste belangrijke ondersteuning pas weer op 12.000 dollar (10.243 euro). Deze prijs was in de zomer van 2019 ook een sterke weerstand, dat zie je aan de twee blauwe pijlen aan het begin van de grafiek.

Bearish

In het negatieve scenario zakt bitcoin opnieuw door 10.500 dollar (8.963 euro). In dat geval kan 10.000 dollar (8.535 euro) in eerste instantie zorgen voor een ondersteuning, dat is de lichtrode lijn op de grafiek. Het volgende steunpunt vinden we terug op 9.410 dollar (8.031 euro), de donkerrode lijn.

Leave a Reply