blog

10.000 bitcoin mining apparaten spoorloos verdwenen in China

By 28 juli 2020No Comments

Micree Zhan en Jihan Wu staan beiden te boek als oprichters van Bitmain, ’s werelds grootste fabrikant van bitcoin miningapparatuur. De twee staan lijnrecht tegenover elkaar en beschuldigen elkaar van van alles en nog wat. Het volgende dispuut gaat om 10.000 miners.

Grenzend aan Rusland en Mongolië

Volgens een bericht op de WeChat van Antminer, gerund door Bitmain, zijn 10.000 Antminers in Binnen-Mongolië illegaal verplaatst door voormalig personeel van Bitmain. Dit heeft volgens het bericht geleid tot ernstige financiële schade aan Bitmain en zijn klanten.

Binnen-Mongolië is een onafhankelijke regio in China, grenzend aan Mongolië en Rusland in het noorden. Binnen wordt gebruikt om het gebied te onderscheiden van Buiten-Mongolië, de naam die de regering van China gebruikte om het onafhankelijk Mongolië aan te geven.

Wat is er met de miners gebeurd?

Goed om te weten over het verdienmodel van Bitmain: ze produceren en verkopen niet alleen Antminers. Je kunt er ook voor kiezen om voor een maandelijks bedrag de Antminers te laten beheren door Bitmain. Bitmain regelt de Antminers, het personeel en de locatie (inclusief lage elektriciteitskosten).

Veel van de ontbrekende Antminers, die miljoenen waard zijn, vallen in laatstgenoemde categorie. De miners in Binnen-Mongolië worden beheerd door een dochteronderneming van Bitmain: Fujian Zhanhua Intelligent Technology Company. Dit staat op naam van Micree Zhan. Zhan heeft dit bedrijf opgezet om de bankrekening van Bitmain te beheren. Hij had niet langer de controle over het officiële account van de firma, omdat Wu het bedrijf in handen had.

In een bericht op Weibo beschuldigde Zhan Wu ervan te hebben geprobeerd de Antminers, waarvan hij beweert dat ze Bitmains eigendom zijn, illegaal over te dragen naar een door Wu gecontroleerd bedrijf.

Ook wordt een document getoond in het bericht. Dit zou gaan om een wettelijke eis dat de ontbrekende Antminers worden terug gestuurd, getekend door Bitmain en zijn vier dochterondernemingen.

Wie controleert wat bij Bitmain?

De strijd tussen Zhan en Wu gaat over de positie van wettelijke vertegenwoordiger van Bitmain. Dit betekent dat de winnaar eigenlijk de baas wordt over het bedrijf.

Hoewel Zhan de leiding heeft over het kantoor in Peking en de fabriek in Shenzhen, blijft Wu de wettelijke vertegenwoordiger van Bitmain en controleert hij de tak in Hong Kong van Bitmain China. In juni heeft Wu naar verluidt de levering van chips van het Taiwanese bedrijf TSMC naar de fabriek van Bitmain geblokkeerd.

Grote bijdrage

Bitmain’s Antminers leveren een grote bijdrage aan de rekenkracht van het bitcoin netwerk. De Antminer S9, het vlaggenschip van het bedrijf, produceerde ongeveer 23% van de rekenkracht wereldwijd volgens CoinMetrics.

Leave a Reply