blog

Bitcoin moet zich losweken van goud en aandelenkoersen

By 29 februari 2020No Comments

Een van de effecten van een evenement zoals het coronavirus is dat de verschillen tussen bitcoin, goud en de financiële markten benadrukt worden. Er zijn zelfs oudgedienden die denken dat bitcoin helemaal los gezien moet worden van traditionele assets.

Bitcoin vergeleken met goud en aandelen

De allereerste en allergrootste cryptocurrency heeft een interessante verstandhouding met andere activa. Bitcoin lijkt soms negatief gecorreleerd te zijn aan de traditionele aandelenmarkt. Tijdens de meest intense dagen van de handelsoorlog tussen de VS en China daalden de meeste aandelen maar steeg bitcoin juist weer.

Ook is het interessant om te kijken naar begin dit jaar, toen Iran en de VS op gespannen voet leefden (nu nog steeds, maar het is kennelijk niet meer nieuwswaardig). Goud en bitcoin bleven maar stijgen, terwijl de aandelenkoers wegzakte.

Nu is er weer een moment voor bitcoin aangebroken om te laten zien welke rol de munt kan spelen. Het aantal besmettingen van het coronavirus groeit en er zijn bevestigde gevallen in Nederland, Zuid-Korea, Japan, Italië, de VS en meer. Dit zie je meteen terug op de aandelenmarkten. De koersen zijn de afgelopen dagen heel hard gedaald, zelfs na een poging van president Trump om investeerders moed in te spreken

Goud daarentegen, steeg afgelopen maandag naar de hoogste prijs in zeven jaar. Hoewel die stijging inmiddels iets is afgekoeld vertoont de markt nog steeds positieve signalen. En bitcoin? Die verloor deze week bijna 1000 euro aan waarde.

Bitcoin moet volledig ongecorreleerd zijn

Op dit moment lijkt bitcoin zich dus niet te kunnen bewijzen als veilige haven en is de bijnaam ‘digitaal goud’ misschien even niet van toepassing. Maar er zijn analisten die juist denken dat dit goed is en dat we van de vergelijking met digitaal goud af moeten stappen (mening van de schrijver: we moeten goudstukken voortaan analoge bitcoins noemen).

Alex Saunders gelooft dat bitcoin zich moet onderscheiden van de meute. Als het wil blijven groeien, moet bitcoin niet gecorreleerd zijn aan aandelen of goud.

Interessant genoeg zei miljardair Chamath Palihapitiya onlangs iets soortgelijks. Hij ging zelfs nog een stapje verder door te zeggen dat het feit dat bitcoin zich niets aantrekt van goud en aandelen, juist positief is. Volgens Palihapitiya moet elke investeerder juist om deze reden bitcoin in zijn of haar portfolio hebben.

Leave a Reply