blog

De Amerikaanse economie is een luchtkasteel, ceo’s vluchten als eerste

By 1 maart 2020No Comments

De afgelopen week daalde de aandelenkoersen harder dan ooit. De ‘BEST USA ECONOMY IN HISTORY’ lijkt dan ook vooral retoriek te zijn. De aandelenmarkt is vooral een speeltje voor de vermogenden, er zijn ook veel statistieken die laten zien dat juist de middenklasse en de onderkant het moeilijk hebben.

Schulden worden niet terugbetaald

Bovenstaande grafieken (van WOLFSTREET) schetsen een behoorlijk duister beeld over mensen die lenen en de geldschieters van wie ze lenen. Omdat de prijzen van goederen en diensten die individuen het meest nodig hebben blijven stijgen door inflatie, wordt de gewone Amerikaan gedwongen zichzelf over te belasten door schulden aan te gaan. Eigenlijk leen je van je toekomstige zelf om vandaag te overleven.

Dit blijkt uit bovenstaande twee grafieken, waarop te zien is dat er steeds meer achterstanden zijn bij het terugbetalen van creditcardschulden. Vooral kleinere banken kampen met dit probleem. Daarnaast zie je ook dat autoleningen steeds moeizamer worden ingelost.

Hierboven zie je dat de huidige percentages in de buurt komen van het niveau tijdens de laatste grote crisis rond 2010. Die crisis werd veroorzaakt doordat de markt voor subprime-leningen volledig instortte. Koppel dit aan een stagnerende globale economie die onvermijdelijk lijkt te zijn als de angst voor het coronavirus zich blijft verspreiden. Steeds meer steden gaan op slot waardoor burgers in quarantaine worden geplaatst.

Niet alleen leningen zijn indicator

In Hong Kong heeft de overheid zelfs besloten om elke burger 1000 dollar te geven om de economie vooruit te helpen. Het is interessant om te volgen wat dat met de economie gaat doen. Normaal wordt dit geld via banken, investeringen en leningen de economie ingepompt.

Er zijn meer signalen die kunnen duiden op een slechtere economie. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande grafiek. De personen die verantwoordelijk zijn voor de allergrootste bedrijven die de economie draaiende houden, lijken vroegtijdig het schip te verlaten:

Bovenstaande grafiek gaat tot eind 2019. Maar Grace heeft een overzicht op Twitter geplaatst van de afgelopen maand:

Het lijkt erop dat degenen met de meeste insider kennis van de staat van de economie iets weten wat wij niet weten. En het lijkt er ook op of ze hun bedrijven niet willen of kunnen leiden in moeilijkere tijden. Maar waarom zouden ze? Ze werden geprikkeld voor de korte termijn. De norm werd langzamerhand om kwartaalcijfers na te jagen, en om de koers te verhogen door eigen aandelen terug te kopen. Het is een luchtspiegeling die ze niet snel genoeg achter zich willen laten.

Rol van de centrale banken

En dat is allemaal mogelijk gemaakt door de steun van centrale banken. De rentes gingen omlaag en er werd meer geld in de economie gepompt. Vooral de Amerikaanse centrale bank heeft hier een grote rol in gespeeld. Zij staan toe dat er op grote schaal bedrijven hun eigen aandelen kunnen kopen, met goedkoop geleend geld. Hierdoor kunnen CEO’s cijfers laten zien die absoluut niet realistisch zijn of ook maar iets zeggen over de staat van hun bedrijf. Ook zijn er zo veel bedrijven in leven gehouden die eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben.

De BEST USA ECONOMY IN HISTORY begint steeds meer op een luchtkasteel te lijken.

Hoe lang kan dit nog doorgaan? Hoe lang nog voordat het publiek begint in te zien dat ons huidige fiat-systeem ten einde loopt en er goed moet worden nagedacht over een plan B?

Leave a Reply