blog

Dow Jones en bitcoin hard onderuit, wat verwachten we van volgende week?

By 28 februari 2020No Comments

Wat een week.. In vier dagen tijd is de bitcoin koers met meer dan 15 procent gedaald. En die daling kan je eigenlijk niet los zien van de wereldwijde ontwikkelingen. De uitbraak van het coronavirus brengt namelijk veel onzekerheid met zich mee. Wat heeft dat voor invloed op bitcoin?

Amerikaanse aandelenbeurs hard onderuit

Hieronder zie je de koers van de Dow Jones Industrial Average, een index van de 30 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Een paar weken terug bereikte deze index nog zijn hoogste waarde ooit.

Maar vanaf vorige week vrijdag begon de koers aan een vrije val. Sinds die vrijdag zakte de koers van de Dow Jones index vanaf de all time high met ruim 3.632 punten, ofwel 12,4 procent.

De vorige keer dat de Dow Jones index zo hard en snel naar beneden ging na een all time high was in oktober 1929, net voor de start van de grootste economische depressie van de twintigste eeuw.

Het is niet zeker dat het coronavirus de reden is voor de koersval, maar het wordt wel vaak door de media gebruikt. En het effect op de economie is ook wel zichtbaar, zo verhoogt Coolblue haar prijzen omdat het bedrijf verwacht dat producten van Chinese leveranciers opraken en er dus schaarste ontstaat.

De koers van Netflix is sinds deze week juist een klein beetje gestegen. Beleggers lijken erop te speculeren dat mensen thuisblijven en de streamingdienst gaan gebruiken.

Geen ondersteuning meer

Ook de bitcoin koers reageert heftig. Sinds dinsdag is de prijs met bijna tien procent gedaald. Daarmee lijkt het erop dat ook bitcoin meedoet in de coronapaniek. Even leek 8.700 dollar (7.900 euro, groene zone) een ondersteuning te zijn, maar dat was voor korte duur. Nu zijn alle ogen gericht op 8.270 dollar (7.500 euro).

Voor sommige investeerders roept dat vragen op, is bitcoin nu een speculatiemiddel of een veilige haven? Dat is lastig te zeggen. Begin januari leek de bitcoin koers nog mee te bewegen met goud na de politieke onrust tussen Amerika en Iran. En nu met de uitbraak van het coronavirus volgt bitcoin weer de aandelenmarkt.

De waarheid kan ook in het midden liggen, misschien is bitcoin wel een niet-gecorreleerde activa. Of in normaal Nederlands, bitcoin doet lekker wat hij zelf wil. En ook dat kan een sterke eigenschap zijn.

Erop of eronder voor bitcoin

Genoeg fundamenteel nieuws, wat zien we op de grafieken? Het lijkt nu erop of eronder voor bitcoin. De groene lijn die je op de grafiek ziet is de 200-dagen Moving Average (MA). Dat is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen.

Deze lijn wordt door analisten vaak gebruikt om te bepalen of er sprake is van een bull market. Erboven is een goed teken, eronder kan een maandenlange correctie betekenen.


Bodem gevonden?

Misschien hebben we de bodem al gevonden. We zien op de grafiek namelijk positieve divergentie. Dat betekent dat de koers een lagere bodem maakt, maar dat een indicator juist een hogere bodem laat zien. De indicator is in dit geval de Relative Strength Indicator.

Eerder zorgde een soortgelijke divergentie voor een stijging van bijna 16 procent. Hoe zal het deze keer uitpakken?

Op lange termijn ondersteuning

Maar er is ook goed nieuws. De 21-weken Moving Average heeft in het verleden zijn dienst bewezen als sterke ondersteuning in een bull run. In 2016 en 2017 ging de koers elke keer omhoog bij het raken van de lijn, dat geven we aan met de groene pijlen.

Als bitcoin hier ondersteuning vindt is dat een goed teken, dit kan de basis vormen voor een nieuwe stijging.

Bitcoin daalt wel vaker flink

De daling van afgelopen week was even schrikken. Maar als je het in perspectief plaats, valt het eigenlijk nog wel mee. Ook op de weg omhoog maakt de koers soms een flinke sprong in het diepe. In 2017 zakte de koers meerdere malen met ongeveer 40 procent in korte tijd, om vervolgens weer te stijgen.

Het kan dus goed zijn dat dit weer zo’n correctie was. Nog geen tijd voor paniek dus, maar even afwachten hoe de situatie zich gaat uitspelen.

Onze verwachting van de bitcoin koers

Blijft de coronacrisis aanhouden? En is bitcoin speculatie of een veilige haven? De wereldwijde onzekerheid maakt het moeilijk om een gegronde voorspelling van de bitcoin koers te maken. Maar je kent ons, we schetsen altijd twee scenario’s. Zo hebben wij het altijd een beetje goed!

Bullish
Door de positieve divergentie kan de koers de komende dagen weer wat herstellen. De eerste weerstand die dan in zicht komt is 9.155 dollar (8.300 euro). De volgende weerstand vinden we op 9.525 dollar (8.630 euro).

Bearish
Daalt bitcoin, vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning op 8.270 dollar (7.500 euro).

Leave a Reply