blog

Bitcoin miners verdienen recordbedrag in één uur: 4 miljoen dollar

By 14 februari 2021No Comments

Bitcoin blijft maar gaan, en dat is ook goed nieuws voor bitcoin miners. Afgelopen donderdag behaalden bitcoin miners een winst van meer dan 4 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) in slechts één uur. Dat blijkt uit data van blockchain analyse-bureau Glassnode.

Bitcoin minen?

Miners zijn deelnemers op het bitcoin netwerk die transacties verwerken op de bitcoin blockchain. Zij zetten daarvoor hun computerkracht in, en krijgen twee soorten beloningen. Allereerst ontvangen zij een vaste beloning per verwerkt transactieblok. Op dit moment is deze vaste beloning 6,25 bitcoin, of 243.750 euro met de huidige bitcoin koers.

Voor de bitcoin halving op 11 mei 2020 was deze vaste beloning nog 12,5 bitcoins per verwerkt transactieblok. Na elke bitcoin halving hebben miners dus baat bij een hogere prijs, om in euro’s toch dezelfde winst te kunnen behalen. Gelukkig is de prijs ook gestegen na de halving. Dat is trouwens een understatement, sinds 11 mei is de koers met bijna 39.000 dollar (32.216 euro) toegenomen.

Transactiekosten op hoogste punt sinds januari 2018

Maar niet alleen de prijs in euro’s is belangrijk voor miners. Deze deelnemers profiteren namelijk ook van de huidige drukte op het bitcoin netwerk. Volgens recente data zijn er op dit moment meer dan 110.000 transacties in de wachtrij. Voor een snelle verwerking van je transactie betaal je nu 9,43 euro.

Bitcoin transacties worden niet chronologisch verwerkt, omdat miners zelf de keuze hebben welke transacties zij willen verwerken. Logischerwijs verwerken miners transacties eerder wanneer deze meer transactiekosten bevatten.

Over transactiekosten gesproken, afgelopen dinsdag werd er voor maar liefst 9 miljoen dollar (7,4 miljoen euro) aan transactiekosten betaald. Dat is het hoogste bedrag sinds januari 2018. Het record dateert van 22 december 2017, toen betaalden bitcoingebruikers gezamenlijk maar liefst 21 miljoen dollar (17,3 miljoen euro) voor het laten verwerken van bitcoin transacties.

Leave a Reply