blog

Cryptocurrency Avalance (AVA) is in 2021 meer dan 1500 procent gestegen, maar wat is het?

By 14 februari 2021No Comments

Avalanche is een vrij nieuwe cryptocurrency, maar laat nu al hele mooie dingen zien. De koers is in 2021 met meer dan 1.500 % gestegen, dus tijd voor een uitleg.

Bron: Tradingview

Wat is Avalanche?

Avalanche is een nieuw blockchain-netwerk met transactietijden van minder dan een seconde en tegen lage kosten. Het is gebouwd door Ava Labs, een bedrijf onder leiding van Emin Gün Sirer. Het mainnet werd gelanceerd in september 2020.

Er werd snel 18 miljoen dollar opgehaald bij investeringsfirma’s zoals Andreesen Horowitz en Polychain Capital. Vervolgens kwam daar nog eens 42 miljoen dollar in 4,5 uur bij met de publieke lancering van de AVAX-token in juli 2020.

Het doel van Avalanche is om sneller te worden dan Ethereum 2.0.

Hoe het werkt

Het Avalanche-netwerk bestaat uit meerdere blockchains en gebruikt een nieuw proof of stake-consensusmechanisme om een ​​hoge doorvoer te bereiken, die naar schatting meer dan 4500 transacties per seconde aankan.

Avalanche beweert dat zijn consensusprotocol de voordelen van ‘Nakamoto-consensus’ (robuustheid, schaal en decentralisatie) en ‘Klassieke consensus’ (snelheid, snelle finaliteit en energie-efficiëntie) combineert om een ​​revolutionair consensusmechanisme te vormen.

Emin Gün Sirer is uiteraard lovend over zijn Avalanche:

‘Slechts drie keer in de 45-jarige geschiedenis van gedistribueerde systemen is er een nieuwe familie ontstaan. Avalanche is een gloednieuw gezin, een even grote doorbraak als het protocol van Satoshi was. Het combineert het beste van Satoshi met de beste schaalmogelijkheden om iedereen in staat te stellen zichzelf te integreren in de consensuslaag.’

Onder het Avalanche-model is elke chain een afzonderlijk exemplaar van een virtuele machine, met ondersteuning voor meerdere aangepaste virtuele machines zoals EVM en WASM. Hierdoor kunnen chains case-specifieke functionaliteit gebruiken. Elk van deze virtuele machines wordt ingezet op een aangepast blockchain-netwerk. Dit wordt een subnet genoemd en bestaat uit een dynamische set validators die samenwerken om consensus te bereiken over de status van een set blockchains. Met andere woorden, elk subnet heeft zijn eigen reeks stimuleringsmechanismen om ervoor te zorgen dat validators eerlijk blijven.

Avalanche kan dus worden omschreven als een ‘platform van platforms’, bestaande uit duizenden subnetten die een enkel interoperabel netwerk vormen.

Burg slaan met Ethereum

Ava Labs investeert ook flink in DeFi-projecten. Een van de investeringen ging naar ChainSafe om een ​​cross-chain Ethereum-brug te ontwikkelen.

De Avalanche-Ethereum Bridge werd afgelopen week gelanceerd, dit is een digitale brug waar tokens beide kanten op kunnen wandelen. Om op Ethereum gebaseerde activa te gebruiken met dapps op Avalanche, kunnen gebruikers deze activa vergrendelen in het ChainBridge-contract en een gelijkwaardig token op het Avalanche-netwerk slaan.

Dit lijkt op hoe synthetische tokens werken op SNX of hoe het mogelijk is om Bitcoin op Ethereum te gebruiken.

De voordelen

Naarmate DeFi populairder wordt, moeten gebruikers van ecosysteem veranderen. Ethereum is op dit moment het allergrootste, maar de transactiekosten rijzen de pan uit. Nu de koers van ETH stijgt, worden zelfs eenvoudige token-swaps op Ethereum onbetaalbaar voor handelaren op instapniveau. Complexere transacties op DeFi kunnen per actie 0,1 ETH kosten.

Omdat de gasprijzen op Ethereum onderhevig zijn aan plotselinge pieken, zullen veel van deze transacties ook mislukken, wat de gebruiker mogelijk honderden dollars kan kosten zonder dat de transactie is uitgevoerd.

De Avalanche-Ethereum Bridge vertegenwoordigt een stap in de richting van het migreren van Ethereum’s langzame en kostbare DeFi-infrastructuur naar het snellere en goedkopere Avalanche-netwerk.

Wat kan Avalanche betekenen voor de markt?

Verwacht wordt dat Avalanche drie belangrijke effecten heeft:

  1. Toegankelijkheid: De lage transactiekosten op Avalanche betekenen dat kleinere transacties financieel levensvatbaarder zijn, waardoor DeFi toegankelijk wordt voor kleinere spelers en beginnende investeerders. Hoewel de gebruikerservaring nog steeds complex is, zouden verbeteringen op dit gebied kunnen leiden tot een groter aantal deelnemers.
  2. Lage slippage: De lage snelheid van de Ethereum-blockchain leidt vaak tot aanzienlijke slippage en mislukte transacties bij het uitvoeren van on-chain transacties. De snellere transactiesnelheid en hogere doorvoer van het Avalanche-netwerk opent de deur naar minimale prijsverschuivingen en directe transacties. Nu maar hopen dat er een DEX gebouwd wordt die kan concurreren met een gecentraliseerde tegenhanger.
  3. ETH2.0: De tweede iteratie van Ethereum moet zorgen voor grotere schaalbaarheid, waardoor transactiekosten kunnen afnemen. Maar het is nog maar de vraag over de impact van ETH 2.0 zo groot is tegen de tijd van lancering, aangezien hongerige concurrenten klaar staan. Avalanche is daar één van, maar ook Polkadot en Binance Smart Chain.

Leave a Reply